05.11.2021., Sarajevo - Velike poplave u Ilidzi, predgradju Sarajeva. Usljed ogromnih kisnih padavina doslo je do porasta visine vodostaja na svim vodotocima na podrucju Kantona Sarajevo. Zabiljezeno je izlijevanje rijeke Bosne i Zeljeznice iz korita na lokalitetu opcine Ilidza. Poplavljena su dvorista, domovi, pa i kompletna naselja.ARMIN DURGUT/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
evakuirali stanovnike

Poplave u BiH: Spasioci imali pune ruke posla cijelu noć, nema poginulih

Piše Hina  /  06.11.2021., 11:47h
Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini u subotu je bilo nešto bolje nego dan ranije kada je voda ugrozila brojna naselja u okolici Sarajeva te u Konjicu i Jablanici, no plavni val sada se širi ka sjeveru zemlje rijekama koje su pritoke Save.

Timovi civilne zaštite cijele su noći između petka i subote iz kuća evakuirali ugrožene stanovnike rubnih sarajevskih naselja koja gravitiraju rijeci Bosni na dijelu gdje se ona izlila iz korita.

Onima koji su ipak odlučili ostati u kućama na gornjim katovima dostavljali su hranu, vodu i lijekove.

Prema informacijama koje su objavili iz županijskog stožera civilne zaštite, samo na području općine Ilidža koja je bila najviše ugrožena poplavljeno je najmanje 80 stambenih objekata.

Dijelovi Sarajeva bili su bez električne energije cijele noći jer je voda poplavila neke od trafostanica.

Tijekom noći plavni se val širio rijekom Bosnom čiji je vodostaj naglo povećan pa je prijetilo izlijevanje u Zenici, no to se ipak nije dogodilo, ali su pripadnici civilne zaštite bili angažirani na izgradnji dodatnih nasipa i barijera kako bi zaštitili naselja.

U Doboju je u jutarnjim satima vodostaj Bosne bio veći od dva metra, dok je u petak bio ispod 30 centimetara.

Agencija za vodno područje rijeke Save objavila je kako je vodostaj u jutarnjim satima počeo stagnirati pa ipak ne očekuju veća izlijevanja rijeka iz korita.

Materijalne štete koje su prouzročile obilne kiše su velike, no nije bilo ljudskih žrtava.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 21:04