StoryEditor
proljetne kiše

Poplave i odroni u sjeverozapadnome dijelu BiH

Jurica GudeljPiše Jurica Gudelj  /  15.05.2023., 11:38h

Nekoliko rijeka izlilo se u sjeverozapadnom dijelu BiH, dok su odroni i bujične poplave otežali prometovanje na više cesta, priopćila je u ponedjeljak Civilna zaštita Federacije BiH.

Do izlijevanja rijeka, među kojima je i Una, došlo je na području Bihaća, Bosanske Krupe, Cazina, Kulen Vakufa, Ključa i Sanskog Mosta. Najteže je stanje u Kulen Vakufu i Sanskom Mostu gdje je voda prodrla u stambene objekte, dok su u drugim sredinama uglavnom poplavljene prometnice i poljoprivredno zemljište, izvijestili su predstavnici Civilne zaštite Federacije BiH.  

Za sada nitko nije zatražio pomoć od nadležnih službi spašavanja. 

Dodatne brige predstavljaju najave kako će kiša nastaviti padati cijeli ovaj tjedan. Vodostaji svih rijeka su u porastu gotovo na svim mjernim točkama.

Na magistralnome putu između Bosanske Krupe i Bosanske Otoke, te Bosanske Kostajnice i Bosanske Dubice klizišta su otežala promet vozila pa se vozi samo jednim prometnim trakom. 

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH za ponedjeljak su upozorili da je na snazi narančasti meteoalarm zbog očekivano snažnih padalina i vjetra na području Hercegovine. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 00:14