StoryEditor

Popis stanovništva u Hrvatskoj se odgađa

Piše D  /  26.03.2021., 01:03h

Saborski zastupnici suglasili su se u petak kako treba poduzeti sve da se onemogući zlouporaba prekursora eksploziva, tvari koje su dostupne u slobodnoj prodaji i koriste se za različite svrhe, ali u određenim količinama mogu poslužiti za izradu eksploziva.

Zastupnici su to istaknuli raspravljajući o Vladinu zakonskom prijedlogu o provedbi EU Uredbe o stavljanju na tržište i uporabi prekursora eksploziva.

Njime se obvezuje gospodarske subjekte da pisano izvještavaju druge gospodarske subjekte o obvezi prijave prekursora, kao i zaposlenika koji sudjeluju u prodajnom lancu, odmah nakon zaposlenja i kasnije jednom godišnje, rekao je državni tajnik u MUP-u Žarko Katić.

Zakonom se propisuju i obveze internetskog tržišta kako bi se osiguralo da korisnici njegovih usluga budu informirani o obvezama prijave prekursora.

Poanta je, objašnjava Katić, da jedna tvar nije dovoljna za eksploziv, treba ih više. To mogu biti i tvari koje se koriste svakodnevno u poljoprivredi, pa i u frizerskom salonu. Ako netko tko se time ne bavi naruči veću količinu, to mora biti prijavljeno.

Za provedbu zakona nadležna su ministarstva zdravstva, poljoprivrede, MUP-a i Državni inspektorat.

MUP je nacionalna kontaktna točka za prijavu sumnjivih transakcija ili značajnih krađa tvari i smjesa koje sadrže prekusore, za prikupljanje podataka i izvješćivanje Europske komisije o sumnjivim transakcijama, rekao je Katić.

Uredbom, čiju provedbu prihvaćamo, uspostavljaju se pravila na razini EU-a o uporabi tvari i smjesa koje bi se mogle zloupotrijebiti u kućnoj izradi eksploziva s obzirom da to može imati odraz na javnu sigurnost u vrijeme pojave terorizma, naglasio je Ivan Kirin (HDZ).

Davor Dretar (DP) ističe kako teroristi cijelog svijeta koriste crno tržište, bilo da se radi o izravnoj ilegalnoj trgovini zainteresiranih strana ili "dark internetu".

Ovaj zakon govori o regulaciji internetskog tržišta takvim tvarima, precizirao je i upozorio na nedoumice s kojima se, zbog novih pravila, susreće auto-modelarski savez, čiji članovi za pogon automobila koriste miješano gorivo.

Uslijedilo je glasovanje o konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. godine. Predlagatelj je Vlada, a za prijedlog je glasao 121 zastupnik, jedan je bio suzdržan i sedam ih je bilo protiv, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:08