StoryEditor

Ponuda koja se ne odbija: Hrvat pred potpisom za povratnika u španjolsku Primeru

Piše D  /  17.08.2018., 11:08h

Pitali su se mnogi što se događa s hrvatskim napadačem ove sezone, zašto nije bio ni među 18 igrača Standarda iz Liegea koji su kandidirali za utakmice pretkola Lige prvaka protiv Ajaxa kad se zna koliko je važan bio prošle sezone u pohodu na drugo mjesto i trofej belgijskog kupa.

Na izlaznim vratima

No razlog je, očito, bio taj što se već neko vrijeme kuhao transfer, Čop je bio na izlaznim vratima Standarda i trener Michel Preud’homme procijenio je da je bolje pričekati i vidjeti kako će se razviti ta situacija nego igrača pred transferom koristiti u tako važnim utakmicama. Uglavnom, sad je više-manje sve dogovoreno, ne bude li nekih nepredviđenih preokreta, Čop bi za koji dan, možda već sutra, trebao postati novi igrač Valladolida.

Odlazi tamo na posudbu, španjolski prvoligaš plaća Standardu 500 tisuća eura, uz obvezu otkupa za 2,5 milijuna eura idućeg ljeta ako Valladolid ostane u Primeri. Standard, navodno, prvotno nije želio pustiti Čopa, trener Preud’homme ozbiljno je s njim računao, međutim na kraju je klub iz Liegea popustio, a i Čopu se ideja o povratku u Primeru iznimno dopala.

 Ondje se naime odlično snašao kad je igrao u Malagi i Sportingu iz Gijona, u dvije sezone odigrao je 62 utakmice i zabio 16 pogodaka, stalno je isticao da se u društvu najboljih igrača svijeta osjeća jako dobro, da mu španjolska liga iznimno odgovara i da mu je baš gušt u njoj igrati. Ne može se reći da mu je u Belgiji bilo loše, uzeo je taj kup sa Standardom, do samog kraja prvenstva bio je i u igri za naslov, ali imao je i problema s ozljedama, s nogom, s nosom..., vjerojatno i zbog toga ostao bez Svjetskog prvenstva. Zabio je šest golova u svim natjecanjima za Standard. No Primera je Primera, takav se poziv teško odbija, bez obzira na to što je riječ o klubu iz donjeg doma.

Naravno, velik je Čopov cilj povratak u reprezentaciju, u kojoj je redovito bio zadnje dvije godine, sve do ljeta i konačnog popisa za Rusiju. Čak bi možda i bio na njemu da se “ono” s Kalinićem desilo ranije i da je Dalić stigao pozvati zamjenu. A sada, nakon Mandžukićeva odlaska i tog “slučaja Kalinić”, Hrvatska će vapiti za napadačima, Čop će, bude li zabijao u Primeri, biti Dalićev logičan izbor. Ipak se golovi u Španjolskoj cijene više nego u nekim drugim ligama, Valladolid će mu sigurno ponuditi odličnu odskočnu dasku za povratak među Vatrene. Inače, Čop bi mogao debitirati za novi klub već iduće subote protiv Barcelone. Koliko bi gol u takvoj utakmici odzvonio, ne moramo ni spominjati.

Šesti Hrvat

Spomenimo i da će Čop, zgotovi li transfer, postati šesti Hrvat u Valladolidu. Najdublji trag ostavio je sjajni strijelac Alen Peternac, dugo se zadržao i vratar Mauro Ravnić, zatim i još jedan hrvatski reprezentativac, Janko Janković. Sezonu je u tom klubu odradio i Aljoša Asanović, a dvije sezone još jedan bivši Hajdukov prvotimac, Branko Miljuš.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 04:22