StoryEditor
kod Jarinja

Ponovo napadnuta policija Kosova

Piše desk  /  16.04.2022., 18:03h
Policija Kosova priopćila je 16. travnja da su u jutranjim satima u mjestu Šarpelje kod Jarinja, graničnog prelaza sa Srbijom na sjeveru, odjeknule dvije eksplozije ali da nema ozlijeđenih i da nije pričinjena materijalna šteta.

Kako se navodi u priopćenju, sumnja se da su eksplozije izazvane pirotehničkim sredstvima u blizini jednog policijskog automobila. Policija pretpostavlja da su te eksplozivne naprave bačene "sa teritorije Srbije".

-Eksplozije su se dogodile u blizini policijskog automobila, a policija je bila usredsređena na sprječavanje krijumčarenja robe u toj oblasti, navodi se u priopćenju.

Ovo je peti napad na policiju u posljednja četiri dana na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.

-Incident se dogodio u dijelu koji je blizu teritorije Srbije i postoji osnovana sumnja da su ova vozila gađana sa teritorije Srbije. Policija posmatra ilegalne alternativne prelaze koji su prije izvjesnog vremena zatvoreni a koji su služili za šverc robe, navodi se u priopćenju.

Policija Kosova je napadnuta i 15. travnja, a to je na vanrednoj konferenciji za medije potvrdio ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla. Kako je objasnio do tog napada je došlo kada je policijska ekipa krenula da preuzme smjenu na granični prijelaz sa Srbijom.

Ministar Sveçla je rekao da su "različite grupe u poslednja tri dana izvršile četiri napada na tom području".

Premijer Kosova Albin Kurti poručio je 15. travnja da ovakvi napadi neće zaustaviti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, te da će nastaviti da štite vladavinu prava.

On je pozvao Srbiju da osudi i ogradi se od "nasilnih terorističkih napada na policiju, od kojih su neki bili kosovski Srbi".

U međuvremenu je misija KFOR-a pod vodstvom NATO-a potvrdila spremnost da podrži kosovsku policiju, ako bude potrebno i zatraženo.

Napade na Policiju Kosova je prethodno osudio Ured Europske unije na Kosovu i Veleposlanstvo SAD u Prištini uz napomenu da strane ne koriste retoriku koja bi mogla da podigne tenzije.

Četiri općine na sjeveru Kosova, Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan su sa srpskom većinom.

Policija Kosova u veljači je priopćila da je počela da zatvara nekoliko ilegalnih puteva na sjeveru koji su se koristili za krijumčarenje robe, a u cilju borbe protiv kriminala.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 04:26