StoryEditor

Ponovno uhićen trgovac luksuznim automobilima Ivan Inja Bašić

Piše D  /  17.06.2020., 09:06h

USKOK je izvijestio da osmoricu okrivljenika i dvije tvrtke tereti za utaje poreza ili carine i krivotvorenje isprave, sve u sastavu zločinačkog udruženja. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je zločinačko udruženje organizirao i vodio 49-godišnjak koji je u zajedničko djelovanje povezao sedam osoba, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Po pisanju medija, uhićen je trgovac skupocjenim automobilima Ivan Inja Bašić iz Posušja koji je lani, početkom prosinca bio pod optužbom za utaje poreza pri uvozu automobila.

Sada ga terete da je od listopada 2018. do 8. ožujka 2019., povezao ostale osumnjičenike radi uvoza novih automobila marke Nissan Infiniti Q50 iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku te njihove daljnje prodaje fizičkim i pravnim osobama u Hrvatskoj.

Sumnja se da je od studenoga 2018. do veljače 2019. iz Nizozemske na područje Bosne i Hercegovine, preko svog trgovačkog društva iz Bosne i Hercegovine uvezao 98 novih osobnih automobila, a kao robu u carinskom postupku vanjskog provoza Unije.

Od navedenih automobila je potom njih 48 prevezao na područje Hrvatske bez provođenja carinskog postupka, a u cilju daljnje preprodaje preko trgovačkih društava te djelovanjem ostalih osumnjičenika.

Prilikom uvoza izbjegavali su obračunavanje i plaćanje propisanih carinskih davanja te na taj način oštetili Državni proračun za 975.000 kuna, prenosi Hina.

Inja Bašić bio je u istražnom zatvoru tri mjeseca, do početka ožujka ove godine kada je, kao i njegova supruga pušten uz jamčevinu. Ukupno su položili jamstvo u iznosu od osam milijuna kuna.

Osim Bašića, ponovno je uhićen i Ivan Gavran, potvrdila je Jutarnjem listu Gavranova odvjetnica Ljiljana Planinić.

Kako neslužbeno doznaju 24sata, pod istragom policije i USKOK-a našao se i luksuzni automobil bivšeg Dinamovog igrača Danija Olma. Radi se o Infinitiju Q50 kojeg je kupio za svoju majku te ga je otpremio u Španjolsku. Još jedan takav automobil preko istog preprodavača kupio je i Tomislav Svetina, predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza i bivši čelnik Dinama.

Tako je izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić kupio od Inje za sina BMW 420d za 38.700 eura. BMW, i to model 520d xDrive, nabavio i Dinamov trener Nenad Bjelica. Među kupcima Mercedesa za žene našli su se nogometni menadžer Nikky Arthur Vuksan i Ivan Bulat, sportski direktor NK Šibenik, dok je nogometni menadžer Marko Naletilić sebe počastio Range Roverom Velarom.

Od drugih javnosti poznatih imena tu su i Kristijan Floričić, jedan od osnivača fonda Aureus Invest, koji je za suprugu kupio Porsche Cayenne za oko 90.000 eura. Poznati zagrebački zlatar Zlatko Dodić na tvrtku Verax Epulo nabavio Audi A5 sport back. Nikola Protrka, vještak za informatiku te predavač na Visokoj policijskoj školi, Visokom učilištu Algebra i dubrovačkom Libertasu, preko Bašića je kupio Jaguar XF 2.0 D Prestige. Zagrebački liječnik Saša Janković, pročelnik Zavoda za ortopediju KB-a Sveti Duh te voditelj medicinskog tima Dinama i nogometne reprezentacije, za svoju Polikliniku Patela kupio je BMW 520 D.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 13:04