StoryEditor

Ponovno poskupljuju privatni vrtići u Mostaru

Piše fena  /  01.02.2024., 15:12h

Dok se čeka odluka Grada Mostara o sufinanciranju boravka djece u privatnim vrtićima, dio njih donio je odluku o povećanju cijena smještaja djece.

Ivana Brkljača iz Udruge predškolskih ustanova HNŽ-a Feni je potvrdila tu informaciju, kazavši da su "odluku donijeli teška srca".

- Najavili smo poskupljenja roditeljima, u tom smo procesu. Teško nam je radi roditelja, ali nažalost moramo biti realni. S ovim cijenama se ne može poslovati, nismo imali drugo rješenje. Što će se dogoditi, hoćemo li smanjiti svoje kapacitete, ostati na istome ili zatvoriti vrtić, ne znam – kazala je.

Dodala je da su podigli cijene za određeni postotak, istaknuvši da su i drugi vrtići na tom putu. Ukoliko se ništa ne promijeni na razini grada ili županije, Brkljača navodi da će cijene do jeseni rasti svo do ekonomske cijene.

- Naš završni račun je u minusu, ne možemo maknuti s mjesta. Koliko znam, i drugi vrtići su na tom putu, a je li još netko osim nas najavio poskupljenje roditeljima, to ne znam. Preuzeli smo taj rizik teška srca, na teret roditelja, jer ne vidimo drugo rješenje - kazala je Brkljača.

Sufinanciranje privatnih vrtića

Gradsko vijeće Mostara prošloga tjedna usvojilo je gradski proračun u kojem je za subvenciju privatnih vrtića planiran ukupan iznos od 475.000 maraka. Međutim, Brkljača podsjeća da je prema zadnjem popisu od 16. siječnja u privatnim vrtićima 1.427 djece, pa spomenuti iznos nije dovoljno za pokrivanje svih troškove.

Odluka o kriterijima raspodjele tih sredstava trebala bi biti usvojena u veljači, a načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić podsjeća da je ekonomska cijena smještaja djece 410 maraka. Od tog iznosa privatni vrtići bi roditeljima naplaćivali do 200 maraka po djetetu, dok bi Grad Mostar sufinancirao preostalih 210 maraka.

- Da bi vrtići dobili ta sredstva, moraju ispuniti određene uvjete propisane zakonom. Cilj nam je sufinancirati djecu, odnosno smještaj po istim ekonomskim i smještajnim uvjetima i u gradskim i u privatnim vrtićima – rekao je Ćorić.

Kako je pojasnio, osnovni uvjeti su da se skupine u vrtiću formiraju sukladno pedagoškim standardima te da ima dovoljan broj odgajatelja prema broju djece.

Na primjer, maksimalno u skupini može biti 26 djece, a na takvu skupinu potrebna su dva odgajatelja. Odgajatelji trebaju biti u radnom odnosu, na 40 sati tjedno.

Kada je u pitanju smještaj, propisano je koliko površine treba imati prostor po djetetu. Također, potrebno je osigurati opremu za djecu, materijal za rad, igračke koje su prilagođene potrebama djece predškolskog uzrasta itd.

- Tko ispuni sve uvjete, mi ćemo tom vrtiću uplatiti 210 maraka po djetetu. Ova odluka bi vrijedila za tekuću školsku godinu, do kraja kolovoza, a svake ćemo školske godine praviti novu odluku jer su cijene iskazane u apsolutnim iznosima. Ako se odluka pokaže dobrom, u srpnju ćemo donijeti novu odluku za iduću školsku godinu i eventualno je poboljšati ako bude potrebno - naglasio je Ćorić.

Vrtići bi, prema tome, na kraju mjeseca podnijeli zahtjev, dostavili popis djece te ime roditelja ili staratelja s brojem telefona za svako dijete, a kako bi provjerili je li dijete boravilo u vrtiću i koliku je cijenu roditelj platio.

Kada je u pitanju primjena, Ćorić je kazao da bi se odluka mogla početi primijenjivati od 1. travnja, ako se usvoji koncem veljače, jer bi u ožujku trebao biti raspisan javni natječaj za dobivanje tih sredstava.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 01:31