StoryEditor

Ponovno odbijen sporazum o Brexitu!

Piše D  /  13.03.2019., 07:03h

Sporazum je odbijen s 391 glasova protiv i 242 glasa za.

- Mogu samo reći da mi je jako žao zbog odluke koju je parlament donio. Bila sam uvjerena u najbolji ishod i to da će Velika Britanija učiniti što treba, odnosno napustiti Uniju s dogovorom, rekla je Theresa May nakon glasovanja. 

Odmah po okončanju glasova, čelnik oporbe Jeremy Corbyn pozvao ju je da raspiše izbore i prepusti upravljanje države nekom drugom. 

- Vlada je pobijeđena - još jednom, i to velikom većinom. Jednostavno moraju prihvatiti da je njihov prijedlog sprorazuma o raskidu odnosa, onaj koji je vlada predložila - mrtvo slovo na papiru koji nema potporu ovoga doma.

U srijedu je novi dan i novo glasovanje. I opet povijesno - tvrdi premijerka May, jer sutra zastupnici odlučuju hoće li raskid s Europom proći bez bez sporazuma. 

- Želim biti jasna - glasovanje o izlasku bez sporazuma, odnosno glasovanje o prolongiranju Brexita - neće rješiti probleme koji nas muče. Unija od nas očekuje konkretne odgovore. I mi ćemo im morati odgovoriti.

Prve reakcije javnosti na sinićnje glasovanje su podijeljene. Jer Velika Britanija živi u političkom vakuumu, a čini se i u prošlosti. Cijeli ovaj proces, naime, počiva na rezultatima referenduma od prije tri godine. 

Zato ne začuđuje što je oporba i utorak navečer nakon glasovanja zagovarala novi referendum, kako bi se doznalo žele li Britanci doista izaći iz Unije.

EU: Više nema pregovora s Britanijom oko Brexita

Glasanje britanskog parlamenta bitno je povećalo opasnost od Brexita bez dogovora, a više neće biti pregovora s Londonom o uvjetima razvoda, upozorila je Europska unija u utorak nakon što je britanski Zastupnički dom po drugi put odbio sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

- Teško da možemo još nešto učiniti. Ukoliko postoji rješenje za sadašnju slijepu ulicu, samo ga London može pronaći, rekao je glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća Donalda Tusk. On je dodao da će EU nastaviti svoje pripreme za Brexit bez dogovora.

Europska komisija je izrazila žaljenje zbog odbacivanju sporazuma premijerke May i EU o izlasku Velike Britanije iz Unije i naglasila da je "razočarana" što britanska vlada nije bila sposobna pronaći većinu i izglasati dogovor o povlačenju, koji su u studenom potvrdila 27 partnera Velike Britanije u EU i premijerka May.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:22