StoryEditor
aleksandar vučić:

"Ponosan sam jer kvarim lažni narativ da su Hrvati žrtve, nećemo se udvarati Zagrebu i sramiti svog seljačkog porijekla"

Piše HINA  /  07.10.2022., 14:56h

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Europska komisija prvotno odlučila izuzeti Srbiju iz zabrane uvoza ruske nafte, ali se od toga odustalo na inicijativu Hrvatske, koju su podržale dvije članice Europske unije.

Nakon otvaranja tvornice u Novoj Pazovi Vučić je rekao da je Europska komisija tek tada shvatila da o tom pitanju nema konsenzusa pa su ga skinuli s dnevnog reda.

"I da se sada nitko ne pravi nestručan. Zato ćemo sutra objaviti određene dugoročne odluke kako ćemo se opskrbljivati ​​naftom i plinom", rekao je.

Vučić je kritizirao, kako kaže, hajku koju hrvatski mediji i političari vode protiv njega i ocijenio da je ona pokrenuta nakon njegove želje da posjeti spomenik u Jasenovcu i zato što spominje i srpske žrtve.

"Kažu da sam tamo htio napraviti orgije. Nije orgija kad su ubijani ljudi i djeca, nego kad sam htio položiti vijenac na spomenik... Što sam tri puta redovnim kanalima najavio jer poštujem hrvatsku državu", rekao je, prenosi agencija Beta.

Vučić je odbacio tvrdnje da se posvađao s hrvatskim novinarima, ali je dodao da ne želi prihvatiti činjenicu da Beograd prema Zagrebu vodi udvaračku politiku u kojoj se Srbi uvijek trebaju sramiti svog seljačkog porijekla.

"Ponosan sam što mogu pokvariti lažni narativ da su oni žrtve jer je suprotno", rekao je.

Vučić je ocijenio da je Srbija, uvela sankcije Rusiji ili ne, važan dio europske političke zajednice koja se jučer prvi put sastala u Pragu te da je energetski forum na kojem je sudjelovao bio vrlo dobro posjećen.

Još jednom je objasnio zašto je Srbija jučer burno reagirala na vijest iz EU iako se znalo da od 1. studenoga neće moći uvoziti naftu iz Rusije.

"Znali smo za raniju odluku da će se takva vrsta sankcija protiv ruske nafte odnositi na zemlje zapadnog Balkana.

U međuvremenu je Europska komisija donijela odluku da nas izuzima, a onda se Hrvatska pojavila sa zahtjevom da ne izuzmu nas, ali da Hrvatska bude izuzeta te Mađarska, Češka, Slovačka i Rumunjska. I dalje mislim da nećemo biti izuzeti i spremamo se kupovati drugu naftu, tražimo rješenje", rekao je Vučić u Novoj Pazovi.

Na pitanje novinara kako komentira izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska ne sprječava Srbiju da uvozi rusku naftu, ali neće dopustiti da ide preko Janafa, Vučić je rekao da Srbija može uvoziti naftu samo preko Janafa. Janaf je bio pouzdan dobavljač, ali više nije, rekao je Vučić, napomenuvši da je Srbija za korištenje tog naftovoda plaćala 45 do 48 milijuna eura godišnje te da je sada na Srbiji da poduzme sljedeće korake kako bi osigurali naftu.

Vučić je najavio da će sutra građanima govoriti o planovima koji nisu kratkoročni te naveo da se Srbija, kada hrvatska vlada nije bila zainteresirana za prugu Beograd-Zagreb, okrenula izgradnji pruge do Budimpešte. U sutrašnjem govoru, koji je najavio, bit će mnogo važnih stvari, od kojih će neke biti dobre za Srbiju, kako kaže.

Komentirao i snimku

Twitterom se proširio video s događaja na kojem vidimo Erdogana, Orbana, Alijeva, Macrona i druge čelnike država kako srdačno razgovaraju u atriju praškog dvora, dok Vučić stoji sam, tipka po mobitelu i tek povremeno diže glavu. Predsjednik Srbije izjavio je da su "jadni oni koji ga nazivaju siročem". 

"Kad napustite svoju zemlju u sedam ujutro i vratite se u ponoć, pritom nemate ni ručak ni bilo što slično, već sve vrijeme radite i borite se za interese svoje zemlje, onda vam oni kažu da ste tužni kao siroče i da vas nitko neće. A vi dobijete čast govoriti na večeri i budete jedan od 10 sugovornika", rekao je Vučić, prenosi Nova.rs.

"Sjedio sam pored nositelja ideje Europske političke zajednice, to je bio Emmanuel Macron, francuski predsjednik. S jedne strane mu sjedi ukrajinski premijer iz jasnih razloga, a s druge strane sjedi predsjednik Srbije. A vi na sve to imate to za reći? Jadni su oni koji te stvari govore", dodao je.

Dnevnik.ba

19. siječanj 2023 08:17