Article_Top_970x250

Poništena dozvola kompaniji koja je uvezla otpad u BiH, upućen zahtjev Italiji za vraćanje

rješavanje problema

Poništena dozvola kompaniji koja je uvezla otpad u BiH, upućen zahtjev Italiji za vraćanje

srp 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Klix.ba

Federalno ministarstvo okoliša i turizma na čelu s Editom Đapo poduzelo je značajne korake s ciljem rješavanja problema otpada koji je istovaren u Drvaru, Bosanskom Grahovu i Bihaću.

Dozvole koje je kompanija prethodno dobila za uvoz reciklažnog otpada su poništene, a resorno ministarstvo je uputilo zahtjev kolegama u Italiji kako bi se otpad vratio odakle je i dovezen.

Danas se očekuje da Ministarstvo priopći što je konkretno poduzelo na rješavanju ovog problema te kada građani mogu očekivati da se otpad ukloni iz Drvara, Bosanskog Grahova i Bihaća.

Prethodnih dana u Drvaru i Bosanskom Grahovu građani prosvjeduju zbog tekstilnog otpada za reciklažu koji je uvezen iz Italije, a koji nije propisno uskladišten. Jučer u popodnevnim satima u Bihaću u krugu jedne privatne kompanije također je istovaren otpad koji podsjeća na prethodno navedeni.

Za Klix.ba je potvrđeno da su policija i inspekcija izašli na teren kako bi utvrdili je li riječ o istom otpadu, iako prema prvim informacijama izgleda da je riječ o istom sadržaju.

Podsjećamo, gospodarski subjekt "Krom reciklaža" d.o.o. je dobio dozvolu za uvoz neopasnog tekstilnog otpada predviđenog za reciklažu na području općina Drvar i Bosansko Grahovo. Međutim, iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, na čiji zahtjev je pozvana i inspekcija, on je trebao biti odvezen u kompaniju kako bi odmah bio recikliran.

Tom prilikom je utvrđeno da je 14 šlepera ovakvog otpada uvezeno i istovareno na više lokacija, a njegovo nepropisno deponiranje je prethodnih dana izazvalo ogorčenje građana koji su prosvjedovali i pozvali nadležne da riješe navedeni problem.

Dnevnik.ba