StoryEditor

Pompeo zatražio od Indije da smanji ovisnost o Kini

Piše D  /  23.07.2020., 09:07h

Indija je imala priliku odmaknuti "svoje lance opskrbe od Kine i smanjiti oslanjanje na kineske kompanije u telekomunikacijama, medicinskim potrepštinama i drugim područjima", rekao je Pompeo na samitu Američko-indijskih poslovnih vijeća koji se održava putem interneta.

Američka administracija izričito je optužila Kinu za pandemiju korona virusa i optužila kineske tvrtke poput Huaweia za cyber-špijunažu i kršenje ljudskih prava u Kini, dok Huawei i Peking te optužbe negiraju. Sjedinjene Države također su kritizirale novi kineski zakon o nacionalnoj sigurnosti za bivšu britansku koloniju Hong Kong.

Također, Sjedinjene Države su tražile od Kine da zatvori svoj konzulat u Houstonu i između ta dva najveća svjetska gospodarstva došlo je do dramatičnog pogoršanja veza.

Odnosi Indije s Kinom zategnuti su nakon graničnog sukoba na Himalaji prošlog mjeseca u kojem je ubijeno 20 indijskih vojnika.

Pompeo je optužio Kineze za pokretanje sukoba, koji je Peking također negirao.

Indija, koja je nedavno zabranila desetke kineskih aplikacija u zemlji, uključujući popularnu video-aplikaciju TikTok, još nije pozvala Huawei nakon što je toj kineskoj telekomunikacijskoj tvrtki omogućila sudjelovanje u ispitivanjima za 5G mrežu. Indija je glavni svjetski dobavljač generičkih lijekova za koje 70 posto sirovina dobavlja iz Kine.

Indijski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, Taranjit Singh Sandhu rekao je da je New Delhi otvoren za američke firme koje grade proizvodne pogone u zemlji.

Vojni sukob Indije s Kinom potaknuo je pozive na tješnje sigurnosne veze sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, uključujući Japan.

Indija modernizira svoju vojsku kako bi prevladala jaz s Kinom i sve se više okreće od svog tradicionalnog dobavljača Rusije prema Sjedinjenim Državama.

"Sjedinjene Države nikada nisu više podržavale sigurnost Indije. Indija je važan partner i ključni stup vanjske politike predsjednika (Donalda) Trumpa", rekao je Pompeo, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 15:39