StoryEditor

Pompeo skratio posjet Europi, hitno se morao vratiti u SAD

Piše D  /  09.05.2019., 10:05h

"Državni tajnik Pompeo mora odgoditi svoj posjet Grenlandu jer danas treba biti u Washingtonu", rekla je glasnogovornica Stae Departmenta Mortgan Ortagus.

Pompeo je trebao posjetiti Grenland u četvrtak, ali je umjesto toga otputovao iz Londona za Washington. Prije toga je otkazao posjet Berlinu predviđen za utorak navodeći kao razlog "hitna pitanja".

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je uveo nove sankcije Iranu i to sektoru željeza, čelika, aluminija i bakra kako bi pojačao pritisak na teheranski režim i zaprijetio je novim mjerama ako Iran "radikalno ne promijeni ponašanje". Sankcije su uvedene točno godinu dana nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanom 2015. i nakon iranske objave da se oslobađa dviju obveza preuzetih na temelju tog ugovora.

Pompeo je rekao Britaniji u srijedu da mora promijeniti svoj stav prema Kini i kineskom tehnološkom divu Huaweiju, kritizirajući drugo najveće svjetsko gospodarstvo kao prijetnju Zapadu sličnu onoj koju je nekoć predstavljao Sovjetski Savez, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

08. prosinac 2021 14:41