StoryEditor

Pompeo: Predsjednik Trump želi jačanje i poboljšanje odnosa s Meksikom

Piše D  /  14.07.2018., 07:07h

Američki predsjednik Donald Trump želi jačanje i poboljšanje odnosa s Meksikom nakon niza međusobnih nesuglasica, kazao je u petak u Meksiku američki državni tajnik Mike Pompeo, koji se sastao s novim meksičkim predsjednikom izabranim na izborima u lipnju.

Novi predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador sa svoje je strane pak predao pismo adresirano na američkog predsjednika sa svojim planovima za resetiranje međusobnih odnosa, koji u središte stavljaju trgovinu, imigraciju, razvoj i sigurnost, kazao je Marcelo Ebrard, pomoćnik novoga predsjednika.  Ebrard je sastanak nazvao "iskrenim, punim poštovanja i srdačnim". 

Prema Pompeovim riječima, njegov posjet, u kojem ga prate i drugi visoki američki dužnosnici, ima za cilj pokazati "veliku važnost" koju Trump daje jačanju bilateralnih odnosa.   

Američki predsjednik ranije je uzrujao Meksiko svojim zahtjevom da izgradi zid na granici između dvije zemlje te optužbama da Meksiko ne čini ništa kako bi usporio ilegalnu migraciju. Također vrši pritisak kako bi revidirao Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) u korist Sjedinjenih Država. 

"Znamo da je bilo nesuglasica u odnosima dviju zemalja, no predsjednik Trump odlučan je učiniti odnose među našim narodima boljim i jačim", kazao je Pompeo na početku susreta s novim meksičkim predsjednikom, koji službeno preuzima dužnost 1. prosinca.

Drugi visoku dužnosnici uključujući Jareda Kushnera, Trumpova savjetnika i zeta, bili su u izaslanstvu koje je predvodio Pompeo, koji se prethodno sastao i s predsjednikom na odlasku Enriqueom Penom Nietom i ministrom vanjskih poslova Luisom Videgarayem. Od Trumpova izbora za predsjednika meksički se šef diplomacije zalagao za to da se izbjegne kolaps milijarde dolara vrijedan trgovinski sporazum (BAFTA), njegujući bliske kontakte s Bijelom kućom preko Kushnera i podupirući bliske diplomatske i sigurnosne veze, naveli su američki i meksički dužnosnici.  

Po riječima savjetnika meksičkog predsjednika u razgovorima nije bilo riječi o zidu na granici, a po navodima Obradorova tima očekuje se poboljšanje veza između dviju zemalja kao i pomoć Sjedinjenih Država kako bi se poboljšao životni standard u Meksiku i središnjoj Americi.  

Dnevnik.ba
 

19. travanj 2024 13:22