Article_Top_970x250

Pompeo obećao glatku tranziciju prema "drugoj Trumpovoj administraciji"

Američki državni tajnik

Pompeo obećao glatku tranziciju prema "drugoj Trumpovoj administraciji"

stu 10, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Američki državni tajnik Mike Pompeo odbio je u utorak priznati izbornu pobjedu Joea Bidena i obećao glatku tranziciju prema "drugoj administraciji Donalda Trumpa".

Na pitanje o mjerama koje je poduzeo State Department, ključno ministarstvo za nacionalnu sigurnost, kako bi olakšao tranziciju s ekipom izabranog predsjednika Bidena, Pompeo je spomenuo "glatku tranziciju prema drugoj Trumpovoj administraciji".

"Izbrojat ćemo sve glasove", dodao je na konferenciji za novinare i jamčio da su čelnici svijeta "svjesni da se radi o pravnom procesu koji traje". 

"Svijet treba biti siguran da će biti uspješna tranzicija potrebna da State Department bude učinkovito operativan danas i učinkovito operativan s predsjednikom koji će 20. siječnja stupiti na funkciju", nastavio je državni tajnik, prenosi Hina.

"Ovo ministarstvo je u potpunosti posvećeno jamčiti da su izbori diljem svijeta sigurni, slobodni i pravedni, i dužnosnici (State Departmenta) izlažu život da to osiguraju", inzistirao je ocijenivši "smiješnim" pitanje o Trumpovom stajalištu koje potkopava te napore.

Brojni čelnici zemalja koje su saveznice Sjedinjenih Država, poput Francuske, Velike Britanije preko Turske, Saudijske Arabije i Izraela čestitale su Joeu Bidenu na pobjedi na predsjedničkim izborima.

Ali republikanski predsjednik odbija priznati poraz i obećao je da će se boriti na sudu za preokret rezultata, ali bez ikakvog dokaza o masovnim prijevarama na koje upozorava.

Dnevnik.ba