StoryEditor

Pompeo: ‘Kina djeluje kao predator‘

Piše D  /  28.10.2020., 10:10h

Mike Pompeo je u otočnu državu stigao iz Indije u sklopu turneje na kojoj će posjetiti četiri države, s ciljem jačanja savezništva protiv Kine, vojno i politički sve moćnije u regiji. 

„Iz loših dogovora, kršenja suvereniteta i bezakonja vidimo da je Kineska komunistička partija predator, a Sjedinjene Države dolaze na drugi način, mi stižemo kao prijatelji, kao partneri“, rekao je američki šef diplomacije na konferenciji za medije u prijestolnici Colombu. 

Šri Lanka je blizak saveznik Pekinga, za razliku od Indije koja je s Kinom ove godine imala vojnih okršaja na granici.

Kina je u sklopu svoje inicijative Jedan pojas, jedan put uložila milijarde dolara u luke i autoceste na otoku. SAD smatra tu inicijativu pokušajem stvaranja dužničkog ropstva. 

Ministar vanjskih poslova Šri Lanke Dinesh Gunawardena naglasio je da njegova država želi mir i dobre odnose sa svima. 

„Šri Lanka je neutralna, nesvrstana zemlja predana miru“, rekao je na konferenciji.

„Nadamo se nastavku naših odnosa sa SAD-om i drugim državama“, dodao je. 

Pompeo će nakon Šri Lanke posjetiti Maldive, a zatim putuje u Indoneziju u sklopu šestodnevne turneje po azijskim zemljama u misiji jačanja veza i suzbijanja sve snažnijeg utjecaja Kine u području Indije i Pacifika. 

Ministar obrane Mark Esper i Pomepo počeli su azijsku turneju tjedan dana do američkih predsjedničkih izbora na kojima se republikanski predsjednik Donald Trump nada izboriti još jedan mandat.

Kina je važna tema predsjedničke kampanje i Trumpa i njegova demokratskog protukandidata Joea Bidena, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:31