StoryEditor

Pompeo doputovao u jednodnevni posjet Izraelu uoči prisezanja nove vlade

Piše D  /  13.05.2020., 10:05h

Pompeov jednodnevni posjet događa se dan uoči prisezanja nove izraelske vlade, čime će završiti politički zastoj koji je paralizirao izraelsku politiku više od godinu dana i tijekom kojega su Izraelci tri puta izlazili na birališta.

Prema sporazumu između dosadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua, čelnika desničarske stranke Likud, i njegovog rivala Bennyja Gantza iz centrističke koalicije Plavo-bijeli, Netanyahu će biti premijer sljedećih 18 mjeseci, a u listopadu 2021. tu će dužnost preuzeti Gantz.

Američki veleposlanik u Izraelu David Friedman nije nazočio svečanom dočeku Pompea u srijedu jer se nije osjećao dobro, prenosi Reuters. Friedman ima ‘blage simptome bolesti dišnog sustava‘, a na testiranju na novi korona virus bio je negativan.  

Ranije ovog tjedna, dužnosnik State Departmenta zadužen za Bliski istok David Schenker rekao je da će se Pompeo sastati i s Netanyahuom i s Gantzom. Schenker nije želio komentirati hoće li tema njegovih razgovora biti potencijalna izraelska aneksija izraelskih naselja na Zapadnoj obali.

Palestinci Zapadnu obalu smatraju jezgrom svoje buduće države, a izraelska aneksija izazvala bi široku međunarodnu osudu, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

04. svibanj 2024 13:17