Article_Top_970x250

Pompeo će razgovarati s Lavrovom, a Bijela kuća sazvala sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost

ZBOG VENEZUELE

Pompeo će razgovarati s Lavrovom, a Bijela kuća sazvala sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost

svibnja 01, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Trumpova administracija skreće pozornost na rusku ulogu u Venezueli u srijedu, dan nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo optužio Moskvu da je intervenirala kad je predsjednik Nicolas Maduro bio spreman napustiti zemlju.

Pompeo bi prema planu trebao razgovarati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom  u srijedu a Vijeće za nacionalnu sigurnosti Bijele kuće trebalo bi održati sastanak na kojem će se razmotriti novi koraci zbog političkih previranja u Venezueli, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton u srijedu.

Pompeo je u utorak optužio Rusiju da je intervenirala u trenutku kad je Maduro bio spreman napustiti zemlju suočen  s pozivom oporbenog vođe Juana Guaida venezuelskoj vojsci da mu pomogne zbaciti Madura.

Bolton je u intervjuima za CNN i Fox News rekao da Pompeo namjerava razgovarati s Lavrovom u srijedu.

Govoreći kasnije pred novinarima u Bijeloj kući, Bolton nije objašnjavao što SAD zna o ruskom utjecaju na Madurove planove, no jasno je dao do znanja da upletanje Moskve nije dobrodošlo.

"To je naša hemisfera", rekao je Bolton. "Tu se Rusija ne treba miješati. To je pogreška s njihove strane. Ovo neće voditi poboljšanju odnosa", istaknuo je.

Očekuje se da će Venezuelci ponovno izići na ulice u srijedu a Guaido je rekao da će to biti "najveći skup" u povijesti zemlje.

Bolton je rekao da je SAD upozorio Rusiju i Kubu protiv intervencije u Venezueli te ih je pozvao da uklone sve svoje snage iz te zemlje.

Upitan razmatra li Washington nove sankcije protiv Rusije zbog te situacije, Bolton je odgovorio novinarima: "Moglo bi biti više koraka. Održat ćemo  hitno sazvan sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost danas oko 14 sati - razmotrit ćemo više koraka", prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba