StoryEditor

Pomor veličanstvenih školjki na ušću Neretve: Pronađeno više od tisuću ljuštura!

Piše D  /  04.01.2020., 07:01h

– Prošla je 2019. godina, puno obilazaka ušća i uživanja. Evo, prvi dan 2020.godine, rano jutro, kao i obično nalazimo se na ušću, uživamo u prekrasnom jutru s malo burina, ali ne previše hladno. Mnogo ptica raznih vrsta, mir i tišina, pravi odmor za dušu. U obilasku nažalost i jedan ne baš lijep detalj. Uočili smo na sprudovima mnogo ljuštura periske, strogo zaštićene vrste školjki, koje je izbacilo vjerojatno zadnje jako jugo, navode iz društva “Brkata sjenica”, prenosi Morski.hr

- U četvrtak, 02.01.2020., ponovno odlazimo na ušće, skupa s djelatnicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, i obilazimo ušće u čizmama, brojimo ljušture periski. Nakon obilaska kompletnog dijela Kominskog ušća, koliko smo mogli duboko u čizmama, irebrojali smo oko 1000 kompleta ljuštura, što predstavlja strašno velik broj (ako uzmemo u obzir dio ljuštura koje su otprije, svejedno je to velik broj). Među njima ima velik broj mladih koje su dugačke od 13 do 25 cm, ima i odraslih od pola metra do 70 cm.

U obilasku smo uočili svega jednu živu perisku i još tri koje su uspravne, ali nismo sigurni jesu li žive, jer nismo mogli do njih. Periske napadaju bakterije koje ih ubijaju, a počelo je u Španjolskoj prije nekoliko godina, širi se mediteranom I došlo je, nažalost, izgleda i na ušće Neretve – zaključuju iz društva “Brkata sjenica”.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:04