Article_Top_970x250

Pomoć posuškim gospodarstvenicima zbog pandemije koronavirusa

zhž

Pomoć posuškim gospodarstvenicima zbog pandemije koronavirusa

ožu 05, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Zahvaljujući javnom pozivu za pomoć gospodarstvu koji je raspisala Općina Posušje odobrena je pomoć za 207 obrta i poduzeća u iznosu od 57.200 maraka, rečeno je u petak na sastanku općinskog načelnika Ante Begića i njegovih pomoćnika s predstavnicima Udruge gospodarstvenika Posušje.

Govoreći o realizaciji Javnog poziva za pomoć gospodarstvu - ublažavanje negativnih gospodarskih posljedica zbog pandemije koronavirusa, načelnik je pojasnio kako su pristigle 303 prijave, a prema kriterijima odobrena je pomoć za 207 obrta i poduzeća, prenosi Hina.

Ukupan iznos sredstava koji se odnosi na mjeru oslobađanja komunalne naknade za istaknutu tvrtku u 2020. te oslobađanja od plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore iznosi 57.200 maraka, izvijestili su iz Općine Posušje na svojim internetskim stranicama.

Po pitanju Javnog poziva za podnošenje prijava za poticajne mjere u poduzetništvu Općine Posušje, u tri kategorije je ukupno pristiglo 27
prijava te je odobreno 14.631,19 maraka.

Poticajne mjere po ovom Javnom pozivu stimulativno su utjecale na povećanje gospodarske aktivnosti i novih zapošljavanja, pogotovo kada je riječ o poticajnoj mjeri Sufinanciranje troškova osnivanja i registracije poduzetnika početnika u gospodarstvu. U planu je objava javnog poziva i u ovoj godini po usvajanju Proračuna, rečeno je na sastanku.

Jedna od tema bilo je pitanje mogućnosti smanjenja naknade za istaknutu tvrtku, a zaključeno je kako naknade ostaju na snazi do
daljnjeg, prema važećim odlukama.

Nadalje, bilo je govora i o Pravilniku o oslobađanju od PDV-a i ostalih davanja za uvezenu nekomercijalnu robu u Republiku Hrvatsku.
Načelnik je rekao kako se o ovoj problematici razgovaralo na sastanku u Orašju prošli tjedan kojem su nazočili predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas te načelnici i gradonačelnici pograničnih općina. O ovom gorućem problemu upoznali su gosta iz Hrvatske te će se i dalje raditi na rješavanju ove problematike.

Načelnik Begić izložio je gostima daljnje korake u gradnji pročistača pitke vode na Senjakovini, strateškom infrastrukturnom projektu Općine, temeljem sastanka s predstavnicima Hrvatskih voda u Splitu, a za koji uskoro kreće raspisivanje natječaja za izradu glavnog projekta postrojenja.

Dnevnik.ba