StoryEditor

"Pomažemo mladima s idejama doći do posla i pokrenuti nove start-upe"

Piše D  /  04.07.2020., 03:07h

Tehničar za mehatroniku zanimanje je budućnosti. Uči se o električnoj struji, izrađuju tehnički crteže koristeći računala, tu je i 3D modeliranje i pripremanje dizajna za proizvodnju, uči se kako funkcioniraju roboti. Prema riječima projekt-menadžera Svena Dominkovića, Fondacija Helvetas Moja Budućnost u središtu ZHŽ-a podržala je studiju opravdanosti za uvođenjem zanimanja tehničar za mehatroniku u Srednju strukovnu školu. 

- Svrha dokumenta bila je kroz opisivanje i analizu aktivnosti dati odgovor je li opravdano uvođenje zanimanja tehničar za mehatroniku u Srednju strukovnu školu Široki Brijeg, ispunjava li spomenuta škola uvjete za realizaciju nastavnog procesa i na koji bi se način on realizirao, kakvo je trenutačno stanje na evidenciji Službe za zapošljavanje te koliko su za navedeno zanimanje zainteresirani gospodarstvenici - govori Dominković za Večernji list BiH.

Dodaje kako se na osnovi elaborata može zaključiti kako osnove postoje, kao i da su zadovoljeni uvjeti za uvođenje novog zanimanja u SSŠ Široki Brijeg.

- To će zanimanje, prije svega, omogućiti učenicima stjecanje suvremenih kompetencija prema potrebama tržišta rada. Isto tako, novo zanimanje trebalo bi omogućiti učenicima i vertikalnu prohodnost za nastavak obrazovanja. Uvođenje novog zanimanja tehničar za mehatroniku u Srednju strukovnu školu Široki Brijeg s jedne je strane zadovoljilo iskazane potrebe tržišta rada za izlaznim kompetencijama učenika, a s druge, i očekivane zahtjeve učenika, kao i njihovih roditelja za nastavkom školovanja, u prvome redu, zapošljavanjem u struci – ističe Dominković.

Inače, Fondacija Helvetas Moja Budućnost podržala je navedenu školu i izradom alata za karijerno informiranje o zanimanju tehničar za mehatroniku na osnovi kojih bi se mladi mogli informirati i donijeti odluku o izboru zanimanja.

- Nadam se kako će se, uz potporu Helvetasa, naših gospodarskih subjekata i lokalne zajednice, do kraja ove godine realizirati plan za opremanje kabineta za mehatroniku, što je presudno za koncepciju projekta - istaknula je nedavno za Večernjak ravnateljica Srednje strukovne škole u Širokom Brijegu prof. Ljerka Naletilić.

Inače, projekt Fondacije Helvetas Moja budućnost sa svojim je aktivnostima u BiH počeo u kolovozu 2018., a trajat će do lipnja 2022.

- Pod sloganom “Vodimo putem k boljoj budućnosti u BiH” naš je cilj doprinijeti unaprjeđenju ekonomskih prilika i zapošljivosti u BiH, posebice za mlade. To činimo razvojem poslovnih prilika na lokalnoj razini i unaprjeđenjem procesa i praksi na polju srednjeg stručnog obrazovanja, ali i osposobljavanjem i obrazovanjem odraslih u skladu s potrebama tržišta rada kojima je krajnji cilj zapošljavanje nakon završene edukacije - objašnjava Dominković.

Projekt Moja Budućnost podržava i pomaže nezaposlenim, mladima koji imaju ideju i žele pokrenuti novi start-up.

- Naša vizija je: “Mi kreiramo lokalno održiva rješenja, povezujući ljude, institucije i sredstva, za usmjereno zapošljavanje i bolju kvalitetu života - za bolju budućnost svih muškaraca i žena u BiH” - dodaje Dominković ističući kako će se u prvoj fazi projekta intervencije primarno provoditi u HNŽ-u i ZHŽ-u te ZDŽ-u i entitetu RS.

- Svakako, pozornost će se posvetiti i iskorištavanju sinergijskih učinaka među tim, ali i s drugim regijama. Fondacija Helvetas Moja Budućnost provodi svoje aktivnosti u suradnji s lokalnim institucijama vlasti, razvojnim agencijama, gospodarskim komorama te partnerskim školama - navodi za kraj Dominković. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 02:14