StoryEditor

POLJSKI VELEPOSLANIK U BiH: Široki Brijeg je duhovni glavni grad bh. Hrvata

Piše D  /  25.05.2018., 12:05h

Između ostalog, u svojem obraćanju medijima Krawcyzk je kazao da mu se u Širokom Brijegu čini da je došao u duhovni glavni grad bh. Hrvata.

Hvala vam puno, veliko mi je zadovoljstvo biti u Širokom i jako sam zainteresiran za posjet Širokom Brijegu u okviru našeg projekta. Kao što vi možda znate u tijeku su aktivnosti i pitanja vezana za EU integracije da se približe građanima BiH, ne nužno samo onima koji su zainteresirani za ova pitanja, rekao je poljski veleposlanik Krawcyzk.

Kao što možda znate bilo je 15 ovakvih događaja diljem BiH, tema na kojoj ćemo se danas zadržati je EU i regionalni pristup.

Po našem mišljenju i osobito po mom osobnom, regionalno gledanje stvari je naročito bitno za Široki Brijeg i Bosnu i Hercegovinu. Vi ste bolje od mene upoznati s regijom Hercegovine i hrvatskim područjem u državi, kroz nekoliko mjeseci će početi i veće aktivnosti po pitanju euintegracija i s tog aspekta to je važna tema. Za mene je ta tema jako važna, na se osjećam ovdje da sam u duhovnom glavnom gradu bh. Hrvata, rekao je poljski veleposlanik.

S druge strana, vama bi mogla biti zanimljiva naša iskustva iz Poljske, mi smo bili u drukčijoj situaciji, no bilo je donekle i slični stvari, rekao je.

Naravno, mi smo imali donekle lakši put u EU jer se radilo o jedinstvenoj zemlji i jedinstvenoj administraciji, ali smo imali ovo jedno regionalno pitanje koje se ticalo toga kako da napravimo tranziciju prema demokraciji.

Mi smo svoje aktivnosti pridruživanja EU počeli 1992. godine i to par godina nakon što smo povratili svoj suverentitet, sve to se odvijalo na krilima nekog sna o povratku demokracije narodu i to se događalo na nekoj lokalnoj razini općina.

Što se nas tiče, naš put u EU bio je zasnovan na osnaživanju kapaciteta najnižih razina vlasti, došli smo do toga da to predstavlja jedan model razvitka lokalne uprave, rekao je Andrzej Krawcyzk.

I.Crnjac/Dnevnik.ba

21. travanj 2024 16:05