StoryEditor

Poljski Ustavni sud odbio prihvatiti mjere Europskog suda

Piše D  /  14.07.2021., 10:07h

To je jedna od dvije presude koje će Ustavni sud donijeti ovaj tjedan, a za koje neki promatrači tvrde da dovode u pitanje prvenstvo prava Europske unije.

"Uz najbolju volju za tumačenje ustava, u njemu je nemoguće pronaći ovlasti Suda EU-a da suspendira poljske zakone koji se tiču ​​sustava poljskih sudova", rekao je sudac Ustavnog suda Bartlomiej Sochanski.

Današnja presuda u Varšavi rezultat je postupka koji je Bruxelles pokrenuo protiv Poljske, u sklopu kojeg je Sud EU-a (CJEU) rekao Varšavi prošle godine da suspendira Vijeće koje je osnovano za discipliniranje sudaca, prenosi Hina.

Disciplinsko vijeće Vrhovnog suda zatražilo je ocjenu ustavnosti te suspenzije. 

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) optužuju EU da se upliće u poljsko pravo da donosi vlastite zakone osporavanjem pravosudne reforme za koju kažu da je potrebna kako bi sudovi bili učinkovitiji i kako bi se uklonili ostatci komunističkog utjecaja. 

"Srećom, ustav i normalnost pobijedili su pokušaj (...) miješanja u unutarnja pitanja države članice, u ovom slučaju Poljske", rekao je ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro na konferenciji za medije. 

Oporbene stranke i skupine za ljudska prava tvrde da se reformama nastoji povećati politička kontrola nad sudovima i da bi propitivanje prvenstva prava EU-a moglo rezultirati izlaskom Poljske iz bloka.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:17