StoryEditor

Poljski premijer se nada da će američke snage iz Njemačke biti prebačene u Poljsku

Piše D  /  07.06.2020., 09:06h

"To bi ojačalo NATO-vo istočno krilo", a bilo bi na korist sigurnosti cijele Europe, rekao je Morawiecki za poljski radio RMF u subotu.

Trump je donio odluku da vojsci zapovijedi da povuče 9500 američkih vojnika iz Njemačke. Time će u Njemačkoj ostati 25.000 vojnika od sadašnjih 34.500.

Dok je konačna odluka na američkom predsjedniku, poljski je čelnik rekao da računa da bi kontingent američkih vojnika u Poljskoj mogao nastavio rasti.

Po  Morawieckom, trenutno je u Poljskoj gotovo  5000 američkih vojnika.

O mogućem povlačenju dijela američkog vojnog kontingenta iz Njemačke prvi je izvijestio Wall Street Journal, stavljajući taj potez u kontekst odnosa Berlina i Washingtona, koji su često napeti za vrijeme Trumpove administracije.

List Der Spiegel govori pak o povlačenju između 5000 i 15.000 vojnika do jeseni ove godine.

Morawiecki je naglasio kako ne vjeruje da bi premještanje američkih snaga iz Njemačke u Poljsku naštetilo odnosima dviju država.

"Naši odnosi s Njemačkom su također vrlo dobri. Vjerujem da Nijemci razumiju da se geopolitika može promijeniti i da se naša uloga u transatlantskom savezu mora ojačati", dodao je poljski premijer, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 03:55