StoryEditor
Andrzej Duda

Poljski predsjednik: Projektil koji je pao na naš teritorij vjerojatno je ukrajinski

Piše FENA  /  16.11.2022., 14:07h

Projektil koje pao u Poljsku i ubio dvoje ljudi vjerojatno je pripadao ukrajinskoj protuzračnoj obrani i nema dokaza koji bi sugerirao da je incident bio namjerni napad Rusije, izjavio je poljski predsjednik Andrzej Duda u srijedu.

Njegova objava, koja je uslijedila nakon sličnih sugestija Sjedinjenih Država, vjerojatno će olakšati globalnu zabrinutost da bi se rat u Ukrajini mogao preliti preko njenih granica.

NATO veleposlanici održali su izvanredne razgovore kako bi odgovorili na jučerašnju eksploziju u kojoj su ubijene dvije osobe na farmi žita u Poljskoj u blizini ukrajinske granice, u smrtonosnom prelijevanju rata na teritorij zapadnog vojnog saveza.

- Iz informacije koju posjedujemo mi i naši saveznici, to je bila raketa S-300 proizvedena u Sovjetskom Savezu, stara raketa za koju nema dokaza da ju je ispalila ruska strana. Veoma je velika vjerojatnost da ju je ispalila ukrajinska protuzračna obrana - izjavio je Duda.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je da Varšavi ne bi moglo biti potrebno da aktivira član 4 povelje alijanse, koji poziva na konzultacije kada zemlja smatra da je pod sigurnosnom prijetnjom.

Ranije je američki predsjednik Joe Biden javno izjavio kako je malo vjerojatno da je projektil ispaljen iz Rusije. Izvor iz NATO-a kazao je da je Biden poručio saveznicima da je projektil pripadao ukrajinskoj protuzračnoj obrani, a zapadni diplomat potvrdio je da je to sada prevlađujuća teorija, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 18:40