StoryEditor
Dezamet

Poljska tvrtka za streljivo povećava proizvodnju u sklopu europskog plana za Ukrajinu

Piše hina  /  25.03.2023., 16:34h

Poljski proizvođač streljiva Dezamet, dio državne grupacije za proizvodnju oružja Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), značajno će povećati svoj proizvodni kapacitet kako bi Ukrajinu opskrbio streljivom koje financira Europska unija, rekao je poljski premijer u subotu.

Najava premijera Mateusza Morawieckog dolazi uoči planiranog posjeta povjerenika Europske komisije za unutarnje tržište Thierryja Bretona Dezametu u ponedjeljak.

Sedamnaest država članica Unije i Norveška su se ovog tjedna složile da će zajedno nabavljati streljivo kako bi pomogle Ukrajini i kako bi napunile vlastita skladišta, rekla je Europska obrambena agencija.

Dezamet, koji proizvodi streljivo za topništvo, minobacače i bacače granata, jedna je od 50 tvrtki za oružje u grupaciji PGZ.

"To postrojenje može računati s novim narudžbama i sredstvima, pokrenut ćemo nove proizvodne linije u ovoj tvrtki i u drugima kako bismo proizvodili municiju", rekao je Morawiecki za poljski Radio RMF na pitanje novinara o Bretonovom posjetu tvornici.

"Želimo umnogostručiti proizvodnju nekoliko puta što je brže moguće", dodao je.

Morawiecki je kazao da također računa da će privatne kompanije u Poljskoj povećati svoju proizvodnju streljiva.

PGZ namjerava povećati broj zaposlenih za nekoliko tisuća ljudi, rekao je šef Sebastian Chwalek u petak. Grupacija trenutno zapošljava oko 20.000 ljudi.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 19:06