StoryEditor
političke ucjene

Poljska prijeti posljedicama ako Bruxelles zbog pravosuđa ne isplati novce

Piše hina  /  09.08.2022., 18:43h

Poljska će uzvratiti Europskoj uniji ako joj ne isplati namijenjena sredstva za oporavak od pandemije, rekli su u utorak vladajući poljski političari nakon što je Bruxelles signalizirao da nije zadovoljan s posljednjim pravosudnim reformama Varšave.

Više od 35 milijardi eura stavljeno je na čekanje zbog spora između Bruxellesa i Varšave u vezi pravosudne reforme za koju EU tvrdi da krši demokratske standarde. 

Europska komisija odobrila je sredstva za Poljsku u lipnju, no čelnica tog tijela Ursula von der Leyen rekla je tijekom svog posjeta toj zemlji da na vladavini prava treba još raditi.

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) objavila je da je cilj reforme pravosuđa učiniti sustav učinkovitijim, odbacivši da se miješa u sudove iz političkih razloga. 

„Ako će biti pokušaja blokade isplate, a Europska komisija pokuša stvoriti pritisak na nas, nemamo izbora nego izvući sva oružja iz našeg arsenala i odgovoriti baražnom vatrom“, rekao je za poljski radio Krzysztof Sobolewski, glavni tajnik PiS-a. 

No, nije precizirao na što konkretno misli.  

Odbijanje Varšave da pristane na europske zahtjeve u vezi pravosuđa potaknula je kritike oporbe da PiS zapravo želi izvući Poljsku iz Europske unije, što vlada odbacuje. 

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 22:34