StoryEditor
Mariusz Blaszczak

Poljska poručila Njemačkoj: Umjesto nama, raketne sustave pošaljite Ukrajini

Piše hian  /  23.11.2022., 22:46h

Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak rekao je danas da je tražio od Njemačke da pošalje raketne sustave Patriot ponuđene Poljskoj u Ukrajinu.

"Nakon daljnjih ruskih raketnih napada tražio sam od Njemačke da raketne baterije Patriot ponuđene Poljskoj pošalje Ukrajini na njezinu zapadnu granicu. Ovo će štititi Ukrajinu od daljnjih smrti i nestanaka struje te će povećati sigurnost na našoj istočnoj granici", napisao je Blaszczak na Twitteru.

Osiguranje zračnog prostora

U ponedjeljak je Poljska rekla da će predložiti postavljanje dodatnih sustava Patriot blizu svoje granice s Ukrajinom, nakon njemačke ponude. Berlin je ponudio Varšavi proturaketni obrambeni sustav Patriot da pomogne s osiguravanjem zračnog prostora nakon što se zalutala raketa prošli tjedan srušila u Poljskoj.

Ranije je rekao da će svom istočnom susjedu ponuditi pomoć u zračnoj zaštiti njemačkim borbenim zrakoplovima Eurofighter. Raketu koja je pogodila Poljsku prošli tjedan, usmrtivši dvoje ljudi, slučajno su ispalile ukrajinske obrambene snage te se nije radilo o ruskom napadu, rekao je čelnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:58