StoryEditor

Poljska policija upala u predsjedničku palaču i uhitila dvojicu bivših šefova

Piše desk  /  10.01.2024., 10:17h

Poljska policija uhitila je u utorak u predsjedničkoj palači dvojicu svojih bivših čelnika, bivšeg ministra unutarnjih poslova i njegova zamjenika, u eskalirajućem sukobu između šefa države i nove poljske vlade.

Premijer Donald Tusk ranije je optužio predsjednika Andrzeja Dudu da ometa pravdu nakon što su dvojica zastupnika koji su trebali biti u zatvoru viđena u palači.

Optužbe protiv Mariusza Kaminskog i Macieja Wasika novi su elementi u sporu koji će vjerojatno biti jedan od mnogih tijekom kohabitacije vlade i predsjednika iz različitih političkih tabora.

"Željeli bismo vas izvijestiti da su u skladu sa sudskim nalogom, osobe na koje se on odnosi pritvorene", objavila je policija na X-u, bivšem Twitteru.

Novi ministar unutarnjih poslova Marcin Kierwinski komentirao je da su "pred zakonom svi jednaki".

Stotine prosvjednika okupile su se ispred predsjedničke palače na poziv nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), čiji su Kaminski i Wasik članovi.

Mnoštvo je izvikivalo "Oslobodite političke zatvorenike" i "Sramota!".

Glasnogovornik PiS-a Rafał Bochenek ocijenio je u objavi na X-u da je policijski potez "ilegalna otmica i kršenje svih demokratskih pravila."

Duda je pomilovao Mariusza Kaminskog 2015., nekoliko tjedana nakon što je PiS došao na vlast, nakon što je Kaminski osuđen za zlouporabu ovlasti u prethodnoj ulozi, što mu je omogućilo da postane ministar unutarnjih poslova.

Odvjetnici su postavili pitanje može li ga Duda pomilovati prije nego što žalbeni sud donese konačnu presudu. Vrhovni sud odredio je prošle godine da se slučaj treba ponovno otvoriti, a u prosincu su Kaminski i njegov zamjenik Maciej Wasik osuđeni na dvije godine zatvora zbog zlouporabe ovlasti.

Ured predsjednika u utorak je objavio sliku Kaminskog i Wasika s Dudom na službenom događaju u palači.

Prema Szymonu Holowniji, predsjedniku donjeg doma parlamenta ili Sejma, presuda iz prosinca znači da su Kaminski i Wasik izgubili zastupničke mandate. No obojica su to demantirali i planirala su doći na iduću sjednicu.

Tusk, bivši predsjednik Europskog vijeća, postao je premijer nakon izbora u listopadu prošle godine na kojima je PiS nakon osam godina izgubio vlast. Vladavina te stranke bila je obilježena sukobima s Bruxellesom i optužbama za podrivanje demokratskih standarda.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 08:04