StoryEditor
eksplozija kod granice

Poljska odustala od aktiviranja članka 4 Povelje NATO-a: Zaključili smo da nije bilo namjernog napada

Piše desk  /  17.11.2022., 07:12h

Poljska je odustala od planova za provedbu člana 4 Povelje NATO-a o hitnim konzultacijama, izjavio je kasno sinoć poljski premijer Mateusz Morawiecki u vezi s raketnim napadom koji se dogodio na poljskom teritoriju.

"Tijek događaja i informacije koje smo dobili tijekom noći doveli su nas do zaključka da se ne radi o namjernom napadu na Poljsku. Prema našim trenutnim informacijama, nije bilo plana za napad na poljski teritorij i zato nismo aktivirali članak 4, već smo ga držali u rezervi”, rekao je Morawiecki, prenosi Sputnik.

Poljski premijer istaknuo je kako se Poljska svakako redovito konzultira s NATO-om.

"Redovno se savjetujemo. Kasno sinoć smo na sjednici Vijeća Odbora za nacionalnu sigurnost zajedno s predsjednicom odlučili provjeriti pretpostavke za primjenu članka 4. a da one postoje, naš veleposlanik pri NATO-u imao bi priliku iskoristiti to", rekao je Morawiecki.

Prethodno je poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio kako postoji velika vjerojatnost da je projektil koji je pao na poljski teritorij pripadao ukrajinskoj vojsci te da, s obzirom na situaciju, vjerojatno nema potrebe za aktiviranjem članka 4 Povelje NATO-a.

Sjedinjene Američke Države (SAD) priopćile su također da nisu zabilježile ništa što bi bilo u suprotnosti s procjenom Poljske o eksploziji projektila u istočnom dijelu te zemlje.

"Nismo vidjeli ništa što bi proturječilo preliminarnoj procjeni predsjednika Andrzeja Dude da je ova eksplozija vjerojatno rezultat ukrajinskog projektila protuzračne obrane koji je nažalost pao u Poljskoj", rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson.

"Imamo puno povjerenje u istragu poljske vlade o eksploziji u blizini njihove granice s Ukrajinom", rekao je Watson.

U utorak je projektil pogodio područje u selu Przewodow, koje se nalazi blizu granice s Ukrajinom, ubivši dvoje ljudi.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je jučer da nema naznaka da je eksplozija u utorak bila rezultat namjernog napada na teritorij saveza.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 18:54