StoryEditor
naoružavanje i regrutiranje

Poljska najavljuje: Imat ćemo najjače kopnene snage u Europi s 300.000 vojnika

Piše desk  /  30.07.2022., 07:26h

Ministar obrane Mariusz Blaszczak izjavio je da će Poljska imati "najmoćnije kopnene snage u Europi" zahvaljujući tekućim investicijama vlade koja je nedavno podigla proračun za obranu na 3 posto BDP-a, jednu od najviših razina u NATO-u, i ima za cilj dodatno povećati na 5 posto, prenosi Klix.ba.

Od ruske invazije na Ukrajinu Varšava je krenula u vojnu potrošnju. Potvrđen je dogovor s Južnom Korejom prema kojem će Poljska nabaviti više od 600 haubica i skoro 1.000 tenkova. Također je nedavno dogovorena kupovina 250 novih i 116 rabljenih tenkova Abrams iz SAD-a.

Usporedbe radi, Njemačka ima 266 borbenih tenkova u upotrebi, a Francuska 406, prema Global Firepoweru, koji objedinjuje podatke o jačini vojnih snaga.

Prema novom Zakonu o domovinskoj obrani usvojenom u ožujku uz međustranačku podršku, Poljska se također obavezala da će više nego udvostručiti veličinu svojih oružanih snaga na 300.000 pripadnika. U svibnju je pokrenula novi plaćeni oblik dobrovoljnog služenja vojnog roka u nastojanju da dovede regrute.

Prema The Military Balance, godišnjoj procjeni koju je izvršio Međunarodni institut za strateške studije, prošle godine Turska je imala 355.200 aktivnih vojnih osoba, a slijede Francuska s 203.250 i Njemačka sa 183.500.

Zakon o domovinskoj obrani također je povećao proračun za obranu na 3 posto BDP-a, što bi na osnovi podataka za 2021. godinu stavilo Poljsku iza Grčke (3,82 posto) i SAD-a (3,52 posto) u NATO-u u relativnom iznosu. Predsjednik vladajuće stranke Jaroslaw Kaczynski je ovog mjeseca izjavio da će potrošnja za obranu na kraju dostići 5 posto BDP-a.

Blaszczak je izjavio da će Poljska "zahvaljujući [tim] ulaganjima u vojsku postati najmoćnija kopnena snaga u Europi", prenosi Polsat News. On je napomenuo da će ova potrošnja ne samo povećati veličinu oružanih snaga, već će ih i modernizirati zamjenom stare postsovjetske opreme.

Ranije ove godine, Poljska je donirala Ukrajini više od 240 svojih sovjetskih tenkova T-72. Ovog tjedna Ukrajina je potvrdila da je Poljska također isporučila neodređeni broj tenkova PT-91 Twardy, koji su nadograđena verzija T-72. Poljska je ove godine bila drugi najveći donator vojne opreme Ukrajini iza SAD-a.

Predsjednik Andrzej Duda je u lipnju jasno stavio do znanja da se Varšava nada da će njeni saveznici pomoći u popunjavanju ovih praznina donacijama ili prodajom svoje opreme. Optužio je Njemačku da je odustala od obećanja da će to učiniti tako što će osigurati tenkove Leopard. Berlin tvrdi da je Poljska postavila nerealne zahtjeve za najnovijom verzijom tenka.

Premijer Mateusz Morawiecki također je prošlog mjeseca objavio da se Europska komisija složila da "nadoknadi veliki dio naših troškova" u vezi s opremom doniranom Ukrajini.

Kada je Blaszczak posjetio Washington u travnju kako bi razgovarao o sporazumima o oružju, ministar obrane Lloyd Austin obećao je da će SAD pomoći "poljskoj vojsci da postane jedna od najsposobnijih u Europi".

Osim što je osigurala dva ugovora za tenkove Abrams, Poljska je također potpisala ili traži ugovore s SAD-om za sustave protuzračne obrane Patriot, raketne bacače HIMARS, borbene avione F-35, jurišne helikoptere i dronove.

Prema sporazumima s Južnom Korejom koji su najavljeni ovog tjedna, Poljska će kupiti početnih 180 tenkova i 48 haubica, a isporuka počinje ove godine. U drugoj fazi će biti isporučeno više od 800 tenkova i 600 haubica, a oba će biti proizvedena u Poljskoj do 2026.

Međutim, bivši načelnik generalnog stožera poljske vojske, Mieczysław Gocul, izrazio je skepticizam u vezi s dogovorom, rekavši da bi prioritet trebalo biti osiguravanje streljiva za postojeću opremu.

Gocul je sugerirao da vlada, kojoj slijede parlamentarni izbori iduće godine, želi novo oružje za izlaganje na vojnim paradama i za jačanje podrške.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 00:03