StoryEditor

Poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH

Piše D  /  27.04.2020., 04:04h

Je li kompanija iz Srebrenice koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća uvoznik specijalizirane medicinske opreme za sarajevski portal Klix potvrdio je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

"Uvoznik 80 respiratora iz Kine u Bosnu Hercegovinu je kompanija ‘FH Srebrena malina‘ d.o.o., a carinsku proceduru je pokrenula špediterska kuća DTS-ŠPED d.o.o.", izjavio je Kovačević.

Kako se može vidjeti na službenoj stranici, direktor "Srebrene maline" je TV voditelj Fikret Hodžić. Na broj telefona koji je naznačen na stranici ove kompanije javio se Fikretov brat Redžep.

"Sve što vam ja mogu trenutno reći je da je to istina, a da će u narednim danima sve biti transparentno prikazano", odgovorio je on na pitanje kako je "Srebrena malina" dobila posao nabavke respiratora.

Prvih 80 respiratora od ukupno 100 jučer je u zračnu luku Sarajevo dočekao premijer Fadil Novalić. On je tada kazao kako je važna pomoć naših prijatelja širom svijeta, kao i naših domaćih firmi i donatora, te im se tom prilikom zahvalio.

"Ali je važna i naša moć da, kao institucije, nabavljamo ono što nam je potrebno, naročito u nezapamćenim uslovima konkurencije na tržištu medicinske opreme. S ovom, do sada najvećom pošiljkom respiratora, naš zdravstveni sistem bit će još jači za suočavanje s pandemijom. Pored ovih 80 respiratora, koje ćemo isporučiti širom FBiH, uskoro će stići ostatak pošiljke od 20 respiratora, što će biti ukupno 100 novih respiratora", rekao je premijer Novalić.

Kako je nabavka koštala 10,5 miliona KM prostom računicom lako dođemo do podatka da je jedan respirator kineskog proizvođača koštao oko 100 hiljada KM.

Iz jednog od specijaliziranih uvoznika respiratora vrhunskih zapadnih proizvođača su nam kazali da respiratori najboljih svjetskih proizvođača sa svim opcijama (proizvođači GE, Draeger, ...) koštaju između 70 i 80 tisuća KM. Istina, kod proizvođača respiratora van Kine problem mogu biti rokovi isporuke, a prema procjenama, na njih bi se moralo čekati do septembra.

U ovom postupku ključnu riječ vodio je Federalni stožer civilne zaštite koji na više upita medija u posljednjim tjednima nije pojasnio uvjete niti način odabira uvoznika. Iz Federalnog ministarstva zdravstva su jednom prilikom kazali da su oni samo izrazili potrebu te da nisu sudjelovali u daljnjem procesu.

S obzirom na stanje prirodne nesreće u BiH izazvane pandemijom koronavirusa ranije je donesena odluka o suspendiranju Zakona o javnim nabavkama pa se umjesto toga primjenjuje postupak direktne pogodbe. Ipak, to nikako ne znači da proces nabavke koji vrše institucije države ne treba biti maksimalno transparentan i u skladu s normama profesionalnog odnosa.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:00