StoryEditor

Poljoprivrednici zaprijetili: Zaštite domaću proizvodnju ili blokiramo državu

Piše D  /  29.03.2021., 09:03h

-Poznato nam je da je prošlog tjedna kolegij Vijeća ministara odbio raspravu o toj temi. Bez ulaženja u motive pojedinih ministara koji očito nastavljaju da štite uvoznički lobi, želimo još jednom podsjetiti Vijeće ministara i javnost na naš osnovni zahtjev, a to je uvođenje prelevmana i carina na uvoz svih poljoprivrednih proizvoda koje ugrožavaju domaću proizvodnju gdje postoje tržišni viškovi. U trenucima kad u svim sektorima gospodarstva padaju plaće, padaju prihodi, zatvaraju se objekti i svi trpimo posljedice krize izazvane pandemijom, nema vremena za politikantstvo i zaštitu velikih uvoznika – financijera političkih stranaka. Zaštitu i podršku trebaju dobiti prvenstveno domaći proizvođači i obični građani koji svaki dan na svojoj koži osjete pad kvaliteta i rast cijena prehrambenih proizvoda – navedeno je u priopćenju.

Udruženje dalje navodi kako su poljoprivrednici bili više nego strpljivi dosad, uvažili zahtjeve za produženje rokova uzdajući se u ‘ozbiljnost članova Vijeća ministara’.

Međutim, smatraju da političke stranke ‘rastežu’ sadašnju tešku situaciju ciljano – jedni kao “rade svoj posao” a drugi ‘kao opstruiraju’, jedni su uz poljoprivrednike a drugi protiv njih i tako unedogled, ‘za’ i ‘protiv’.

Poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine nikad nisu bili jedinstveniji, navedeno je u priopćenju, uz poruku da poljoprivrednici neće odustati od zahtjeva pa makar bili prinuđeni da blokiraju kompletnu državu.

O mogućim daljnjim koracima će odlučiti nakon ovotjedne sjednice Vijeća ministara BiH.

Osim Udruženja poljoprivrednika FBiH, potpisnici priopćenja su i Udruženje poljoprivrednih proizvođača BiH, Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, Udruženje uzgajivača svinja RS, Seljački savez FBiH , kao i Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 15:51