StoryEditor

Poljoprivrednici prozivaju ministra Matu Brkića za izdaju

Piše Matias Zečević  /  22.07.2020., 03:07h

Općinsko Vijeće Odžak donijelo je novi plan gospodarenja, međutim ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske Mato Brkić (HDZ BiH), još uvijek nije dao svoju suglasnost koja je potrebna, kako bi Općina raspisala novi natječaj, jer je ugovor koji je imala jedna strana firma istekao. Lokalni poljoprivrednici žele da se njima omogući obrađivanje tog zemljišta jer će se u protivnom nastaviti veliko iseljavanje stanovništva iz ove posavske općine. 

Juro Kopačević, predsjednik Udruge poljoprivrednika „Žito“ Odžak, rekao je kako ova borba za zemlju traje već deset godina. Kazao je i kao je u proteklih deset godina općinu Odžak napustilo gotovo 9.000 stanovnika koji su otišli „trbuhom za kruhom“. 

„Pozivam Predsjednika Vlade Županije Posavske da se pomjeri s mrtve točke te da utječe na svog ministra poljoprivrede kako bi on u što kraćem roku dao pozitivno mišljenje planu gospodarenja poljoprivrednim zemljištem“, istaknuo je Kopaćević.

Prosvjedu poljoprivrednika uz vjerske predstavnike podršku su dali i Općinski načelnik Jakov Ivanković (HDZ BiH), te predsjednica Općinskog Vijeća Nasiha Turić (SDA). 

Za portal Dnevnik.ba Jakov Ivanković je izjavio: „Presudom koju je donio Ustavni sud te presudom koju su podnije neki zastupnici  u Skupštini Županije Posavske izričito se kaže da se mora omogućiti dovoljna količina zemljišta za lokalno stanovništvo koji od toga žive.“

Načelnik je na koncu rekao da apelira prema ministru da što prije dođe i razgovara s ljudima. 

„ Neka se ne odvaja od svog naroda koji su ga u konačnici i birali te mu dali svoje povjerenje“, zaključio je Ivanković.

„Stranka Demokratske Akcije oduvijek je podržavala poljoprivredne proizvođače i uvijek će ih podržavati“ rekla je za naš portal Nasiha Turić, predsjednica O.V. Odžak. Onaj je i dodala kao je vrijeme da naši poljoprivrednici obrađuju našu zemlju.

Poljoprivrednik iz sela Prud kod Odžaka, Tadija Grgić, kazao nam je kako su se svi ovdje okupili za spas njihovih radnih mjesta te za opstojnost njihovih obitelji, te kako je ovo borba za dostojanstvo. 

„Bitno je reći kao je jedna strana poljoprivredna firma proteklih deset godina obrađivala 520 hektara zemljišta. Na tom natječaju lokalni poljoprivrednici uopće nisu mogli učestvovati“, izjavio je Grgić.

Poljoprivrednik Anto Čaktaš prozvao Dragu Kisića, direktora poduzeća „Poljoprivrednik“, koje je do sada obrađivalo zemlju te mu poručio da se neće dopustiti etničko čišćenje koje se na gotovo isti način dogodilo u Derventi.

Na kraju prosvjeda poljoprivrednici su poslali jasnu poruku, kako će bude li trebalo, početi obrađivati to zemljište bez ikakvog natječaja.

„Ako je njemu istekao ugovor, a dozvoljavate mu da da i dalje radi, onda je logično da i mi to isto zemljište možemo obrađivati bez ugovora“  poručili su odžački poljoprivrednici.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:00