StoryEditor
europska politička zajednica

Politico: Velika Britanija se nakon Brexita ponovno približava Europi

Piše desk  /  01.10.2022., 07:46h

Šest godina nakon glasovanja o Brexitu, euroskeptična premijerka Liz Truss želi UK vratiti u europsku političku arenu.

Mora da su teška vremena u Londonu: Brexit Ujedinjeno Kraljevstvo ponovno se želi pridružiti europskoj političkoj zajednici, piše Politico.

Prema trojici dužnosnika prisutnih na sastanku u četvrtak, Ujedinjeno Kraljevstvo svojim je europskim partnerima reklo da premijerka Liz Truss ne samo da je voljna prisustvovati prvom okupljanju Europske političke zajednice u Pragu sljedeći tjedan, već da je također voljna biti domaćin sljedećeg samita u Londonu.

Europska politička zajednica je novonastala konfiguracija europskih zemalja čiji se čelnici žele redovito sastajati. Klub, koji će se prvi put sastati 6. listopada, uključuje čelnike EU-a, zemalja kandidata poput Ukrajine, zapadnog Balkana i Turske, ali i susjeda koji ne žele u Uniju, poput Norveške, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema riječima dužnosnika, šerpa (član stručnog tima op.a.) Ujedinjenog Kraljevstva predložio je promjenu imena kluba u “Europski politički forum”. Moldavija — još jedna zemlja koja nije članica EU — također se ponudila da bude domaćin sljedećeg samita, prema jednom od dužnosnika. Izvor iz vlade Ujedinjenog Kraljevstva potvrdio je da je zemlja potencijalno zainteresirana za održavanje daljnjih sastanaka, ali je primijetio da su i drugi zainteresirani, prenosi geopolitika.news.

Prvi sastanak sljedeći tjedan bit će usredotočen na ruski rat u Ukrajini i energetsku sigurnost. Truss želi sudjelovati u raspravama o migraciji i energetskoj sigurnosti, prema dužnosnicima Ujedinjenog Kraljevstva, ali je i dalje skeptična u pogledu potrebe za još jednim multilateralnim forumom.

Za Truss je potez ponovnog pridruživanja europskom političkom projektu, piše Politico, opcija visokog rizika u osjetljivom trenutku. Njezina euroskeptična Konzervativna stranka izabrala ju je za svoju novu čelnicu prije manje od mjesec dana, a ona se već bori da spasi svoju kožu nakon katastrofalnih prvih nekoliko tjedana. Budući da se Ujedinjeno Kraljevstvo suočava s potpunom financijskom krizom zahvaljujući Trussinoj najavi sveobuhvatnog smanjenja poreza, ona si ne može priuštiti da naljuti svoje kolege. Ostaje za vidjeti koliko konzervativni članovi, birači i kolege u parlamentu podržavaju njezin plan ponovnog približavanja Europi. Bivši ministar David Lidington – koji je podržao Ostanak na britanskom referendumu – rekao je u četvrtak navečer da bi takav potez bio “vrlo dobrodošao razvoj”.

Proteklih šest godina, otkako je Ujedinjeno Kraljevstvo glasovalo za izlazak iz EU-a, vlade koje su se mijenjale – u kojima je Truss obnašala dužnost – nastojale su se distancirati od Bruxellesa. Kao ministrica vanjskih poslova, prije nego što je postala premijerka, Truss je zauzela tvrd stav prema Bruxellesu oko sporova oko Brexita, uključujući i tekuće neslaganje oko trgovinskih pravila za Sjevernu Irsku. Truss i Macron razgovarali su o njegovoj ideji o političkoj zajednici koja uključuje Ujedinjeno Kraljevstvo kada su se sastali ranije ovog mjeseca u New Yorku. Ipak, postojali su razlozi zbog kojih je britanska strana izgledala nevoljko da se potpiše, ne samo želja da se izbjegne dojam da se Truss ponovno pridružuje nečemu što je izgledalo kao EU. To je vjerojatno razlog zašto su predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva tijekom razgovora u četvrtak predložili promjenu naziva iz “zajednice” u “forum”.

U ponedjeljak se britanska oporbena Laburistička stranka uključila u raspravu, pozivajući Truss da ide na sastanak sljedeći tjedan. “Ovo su naši saveznici, naši partneri, u Europi je rat. Ja bih svakako otišao”, rekao je glasnogovornik laburista za vanjske poslove David Lammy.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 13:57