StoryEditor
Zlatko Lagumdžija

"Politički otac" Željka Komšića predložen za veleposlanika BiH u Ujedinjenim nacijama

Piše desk  /  23.01.2023., 19:33h

Kako saznaje Klix.ba, bivši višegodišnji predsjednik SDP-a i sveučilišni profesor Zlatko Lagumdžija je predložen za veleposlanika Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama.

Lagumdžiju je za ovu značajnu dužnost predložio njegov bivši stranački kolega i aktualni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP). Time je potvrđeno pisanje Klix.ba iz novembra ove godine da će Bećirović predložiti veleposlanika u UN-u, kao i veleposlanika u Velikoj Britaniji.

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Washingtonu bi trebao biti neko iz reda hrvatskog naroda, dok bi veleposlanik u Bruxellesu trebao biti neko iz reda srpskog naroda. Konačna odluka je na članovima Predsjedništva nakon što se konzultiraju po ovim pitanjima.

Ranije su se u javnosti pojavili navodi da bi Lagumdžija mogao biti veleposlanik, što on nije ni potvrdio, ni demantirao. Ovo bi za bivšeg ministra vanjskih poslova i bivšeg predsjedavajućeg Vijeća ministara trebao biti nastavak diplomatskog angažmana.

Lagumdžija je kao predsjednik SDP-a, ali i nakon toga, najčešće kroz Fondaciju Društva zajedničkih vrijednosti čiji je osnivač, imao međunarodni angažman. Često je posjećivao i još uvijek često posjećuje Sjedinjene Američke Države - između ostalih, međunarodne institucije i organizacije sa sjedištem u ovoj državi. Stranka koju je dugo vodio, SDP ima suradnju s Demokratskom strankom SAD-a kojoj pripada i američki predsjednik Joe Biden.

Za napomenuti je da se Lagumdžija školovao i u SAD-u te da ovu zemlju posjećuje i u svojstvu sveučilišnog profesora.

Dnevnik.ba

08. prosinac 2023 07:12