StoryEditor
Dragomir Anđelković

Politički analitičar: Bošnjaci žive u iluziji da će im netko dati "unitarnu Bosnu"

Piše desk  /  24.07.2022., 21:24h

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je Srni da je krajnje komično i nerealno pismo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, u kojem od američkih dužnosnika traže blokadu i zabranu ulaska u SAD predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

- Ovo što je sada poručeno zapadnim dužnosnicima djeluje krajnje komično i biće veliko razočarenje za Sarajevo i njihove lobiste, jer će se pokazati da su takvi zahtjevi nerealni, kao i sve ono što oni generalno očekuju od Zapada - naglasio je Anđelković.

On je ocijenio da ovakva reakcija "jedne od ekstremističkih bošnjačkih organizacija govori samo o njihovoj svijesti da su nemoćni i da je cilj za koji se bore neostvariv".

Prema njegovim riječima, i Zapad, koji nekada negativno postupa u odnosu na Republiku Srpsku, shvaća da je Srpska realnost i da ne može biti ugušena i stoga, ipak, nastoji da održava odnose s Republikom Srpskom, bez obzira na povremeno "odapinjanje otrovnih strijela".

- Bošnjaci to nikako ne mogu shvatiti. Oni stalno žive u iluziji da će im neko dati ono za što su se borili tijekom 90-ih, a to je "unitarna Bosna", što je potpuno nerealno - dodao je Anđelković.

On je ocijenio da Bošnjaci u tom pismu sada na smiješan način optužuju Cvijanović da je ona eksponent ruskih interesa, a zapravo nitko u Republici Srpskoj nije eksponent ruskih interesa, nego isključivo srpskih.

Anđelković je naveo da se Republika Srpska bori za svoju državnost, suverenost i za univerzalni princip da svaki narod odlučuje o svojoj sudbini, a da čak i u Americi i na Zapadu mnogi misle isto.

Komentirajući posjet Cvijanović SAD i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Izraelu, usprkos tvrdnji da su izolirani, Anđelković je rekao da Republika Srpska svakako nije izolirana.

- Naprosto, ona je država, članica bosansko-hercegovačke konfederacije i mnogi na Zapadu tu realnost, ipak, shvaćaju i ponašaju se prema Republici Srpskoj kao entitetu koji ima mnoge elemente državnosti - istakao je Anđelković.

On je dodao da se prema Dodiku ponašaju na Zapadu kao prema ozbiljnom političaru, koji pokazuje veliku smjelost i hrabrost na međunarodnoj areni, a pri tome nikoga ne izaziva, nego samo brani svoje interese.

- Republika Srpska niti je izolirana, niti će biti izolirana - rekao je Anđelković.

Izvršni direktor Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Selma Porča uputila je dužnosnicima SAD pismo u kojem, kako je navela, zahtijeva da predsjednici Srpske zabrane ulazak u Ameriku i da je stave na listu za blokiranje i otkažu sve zakazane sastanke s njom.

Dnevnik.ba

24. veljača 2024 05:59