Article_Top_970x250

Politička previranja u Građanskom savezu

Tko je smijenio Čolpu?

Politička previranja u Građanskom savezu

kol 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Građanski savez (GS) obratio se danas javnosti povodom "nelegalne smjene predsjednika na osnovu nepostojećeg kongresa stranke".

Dosadašnji predsjednik stranke Nihad Čolpa istaknuo je na konferenciji za medije da se ovdje radi o "političkom i pravnom nasilju kakvo nije viđeno na Balkanu u posljednjih 30 godina".

- Ovo se nije događalo ni u najgorim totalitarnim režimima. Mi se ovdje ne borimo za GS, borimo se za vladavinu prava, jer na ovaj način će neko nekome oteti imovinu i drugo. Mi ćemo brzo pobijediti, a osobe koje su zloupotrijebile pečat i stavili potpise na zapisnik će kazneno odgovarati - rekao je Čolpa, prenosi Fena.

Član predsjedništva stranke Hasan Muratović ističe da je u pitanju "najveća laž i politička prijevara u povijesti BiH".

- U medijima se pojavila vijest da je održan kongres Građanskog saveza. Po statutu stranke, odluku o sazivanju kongresa mora donijeti najviši organ, a to je Predsjedništvo GS. U ovom slučaju niti je predsjednik sazvao kongres, niti je Predsjedništvo GS-a donijelo takvu odluku. Pitam se gdje je taj kongres održan, kako je održan u uvjetima pandemije koronavirusa, gdje je akt o najavi skupa, kojoj policijskoj stanici je predat i gdje je dozvola MUP-a za takav skup - upitao je Muratović.

Dodaje da se radi o čistoj izmišljotini te da će biti podignute kaznene prijave za zloupotrebu pečata, obmanjivanje javnosti i čitav niz kaznenih djela "koje su počinili organizatori ove prijevare".

Dnevnik.ba