StoryEditor
lako se dogovorili

Političari u FBiH si povećavaju plaće za deset posto

Piše desk  /  10.11.2021., 13:29h
Dogovoreno povećanje plača državnim službenicima u Federaciji BiH od deset posto iskoristit će izabrani političari da bi za isti iznos povećali i svoja primanja, piše Klix.ba.

Kako isti zakon tretira plače državnih službenika, ali i izabranih dužnosnika, blagonakloni čin vlasti da ispuni zahtjeve Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama Federacije BiH, izravno će se odraziti i na novčanik članova izvršne i zakonodavne vlasti u ovom entitetu.

Ovo je vjerojatno jedan od razloga zbog čega je i ispunjen zahtjev sindikata, koji je argumentiran potrebnom korekcijom po kolektivnom ugovoru, da se prije nacrta proračuna treba utvrditi osnovica za sljedeću plaću ako su se troškovi života povećali za više od pet posto.

Jučer je objavljeno kako bi skoro sedam tisuća državnih službenika na razini Federacije BiH uskoro moglo dobiti povećanje plaća od deset posto. Dogovor je ovo tri vladajuće stranke u Federaciji BiH (SDA, HDZ i SBB).

Planirano povećanje plača čeka odluku Vlade FBiH, a kako piše Klix, već se ugrađuje u projekcije proračuna za sljedeću godinu. Ovaj rast plaća trebao bi na godišnjoj razini povećati rashode za oko 25 milijuna KM.

Dnevnik.ba

04. svibanj 2024 15:18