StoryEditor

Policijski službenici SBŽ još nisu potpisali Kolektivni ugovor

Piše D  /  02.04.2019., 03:04h

Plaća policajca bez ovlasti u Srednjobosanskok županiji je oko 720 maraka, tvrde iz Sindikata, i isplaćuje se na osnovu Zakona o plaćama policijskih službenika, jer je Kolektivni ugovor istekao. Dok se čeka potpisivanje novog, prava policajaca u odnosu na druge proračunske korisnike su umanjena. Kako kažu, zakinuti su za isplatu prijevoza.

„Već godinu dana policijski službenici su oštećeni i čekamo. Uoliko ne dođe do usklađivanja u kratkom periodu, jer je to došlo za ostale proračunske korisnike, mi ćemo biti primorani da idemo s tužbenim zahtjevima“, ističe Dragan Škulj, predsjednik Sindikata policije SBŽ.

Pregovori traju, odnosno do sada je za policajce usklađen način obračuna troškova prijevoza i drugih naknada, a umjesto dosadašnje prakse obračuna plaće po županijskom prosjeku, uzima se prosjek plaće u Federaciji.

„Pregovori traju i ovo je jedna od radnji koja prethodi potpisivanju Kolektivnog ugovora, jer nama ništa ne znači da imamo potpisan ugovor, a imamo drugačije zakonsko rješenje, tako da opet zbog te neusklađenosti ne bi mogli primjenjivati Kolektivni“, pojašnjava Feliks Vidović, ministar MUP-a SBŽ.

„Policija će dobiti iste i plaće i naknade kao i državni službenici za proračunsku 2019, godinu i tu nema razlike i odstupanja“, kaže Tahir Lendo, premijer SBŽ.

Razlike u plaćama za više od 5000 proračunskih korisnika neće biti, jedino bi mogle biti smanjene isplate za troškove prjievoza, jer se godinama na području ove županije vrše zlouporabe u obračunu prevoza,  pa nije tajna da se proračunski korisnici prijavljuju na što udaljenija mjesta stanovanja.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:53