Article_Top_970x250

Policijski inspektor istukao radnika bazena?

šipovo na nogama

Policijski inspektor istukao radnika bazena?

kol 06, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Nezavisne.com

Premlaćivanje radnika šipovačkog gradskog bazena Milana Muždeke na noge je diglo ovu općinu, koja traži da se ispitaju okolnosti koje ukazuju na to da je on, kako tvrde, pretučen u šipovačkoj policijskoj postaji od strane policijskog inspektora Đorđa Lekića.

Kako je Nezavisnim novinama potvrđeno, zbog ove situacije koja se dogodila 30. srpnja održana je izvanredna sjednica Foruma za sigurnost građana općine Šipovo, na kojoj je, između ostalog, zaključeno da je zbog ponašanja policijskog službenika narušena sigurnosna situacija na području općine jer je Lekić, kako se navodi, u više navrata prekoračio ovlasti.

"Forum za sigurnost građana smatra da je Đorđe Lekić u više navrata zbog svog nezakonitog i nepravilnog rada zlouporabio i prekoračio ovlasti, čime je povrijedio prava i slobode građana", navodi se u zaključku koji je u posjedu Nezavisnih novina.

Kako je za Nezavisne ispričao Muždeka, koji je zaposlen kao samostalni referent za sport u općini Šipovo, tog dana obavljao je redovne poslove na javnom gradskom bazenu, na kojem su jasno izložena pravila ponašanja.

"Nakon više upozorenja jednom mladiću da se neprimjereno ponaša, rekao sam mu da se udalji iz bazena, što je on bez pogovora i uradio. Nakon toga prišla mi je jedna maloljetnica i rekla da ga nisam trebao udaljiti. Nakon što sam joj objasnio da je to moj posao, ona nije stala, išla je za mnom oko bazena i govorila kako ne znam raditi taj posao i počela me vrijeđati. Nisam imao strpljenja, rekao sam joj da me ne uznemirava i da ide, ali ona je sve to pogrešno protumačila i pozvala svog oca, koji je policijski službenik", rekao je Muždeka.

Dodao je da su nakon nekog vremena došli policajci i pozvali ga u postaju da da izjavu jer je vrijeđao djevojku, a tu je bio Milan Plavšić, predsjednik Skupštine općine Šipovo, koji im je rekao da iz sigurnosnih razloga prvo završi radne obaveze i kasnije dođe, pa je otišao navečer nakon što je sve završio.

"U postaji su me dočekala dvojica policajaca. Počeo sam davati izjavu, a onda je uletio u prostoriju Đorđe Lekić, koji mi je drsko rekao da ustanem, a čim sam ustao udario me dlanom u glavu te sam udario potiljkom o zid. Kada sam šokiran upitao zašto mi je to uradio, počeo me vrijeđati, psovati mi majku i obitelj. Rekao mi je: "Što si ti rekao kćerki mog najboljeg druga?". Pokušavao sam mu reći da nisam ništa, ali jednostavno od šoka nisam mogao izustiti ni riječ. Još jednom me udario šakom u prsa, te prijetio da će mi se osvetiti. Rekao mi je i da se zahvalim bogu što mu nisu dozvolili da me zatvori preko noći u pritvor jer bih tek tada vidio što su batine s obzirom na to da bi me osobno ubio kao psa", navodi Muždeka.

Kada je inspektor izašao, sjeo je, kaže, na stolicu, a zatim se Lekić vratio i pitao ga tko mu je dozvolio da sjedne jer će izjavu dati stojeći.  Šokantno je što se sve ovo, prema njegovim riječima, dogodilo u prisustvu dvojice policajaca koji su sve šuteći promatrali. Muždeka, koji kaže da nikad nije imao problema sa zakonom, zbog ovog događaja, kako tvrdi, noćima nije spavao, jer takvo poniženje nikad nije doživio.

Osim Muždeke, kako se navodi u zaključku Foruma za sigurnost građana općine Šipovo, još sedam osoba je također prijavilo nezakonito ponašanje spomenutog inspektora.

"Forum smatra da je on bez pravne osnove uporabio silu protiv Muždeke te ga 30. srpnja udario otvorenom rukom u glavu i šakama u predjelu prsnog koša, a prema izvještaju nalaza i mišljenja iz Doma zdravlja Šipovo dostavljenih načelniku općine. Podržavamo rad MUP-a RS-a i mjere koje poduzimaju na zaštiti i sigurnosti, kao i sprječavanju kaznenih djela, te od nadležnih službi zahtijevamo da se sankcioniraju neodgovorni pojedinci koji zlouporabljuju položaj", navodi se u zaključku.

Milan Kovač, načelnik općine, rekao je da je imao pritužbe na rad spomenutog policajca. 

"Ne ulazim u to što se dogodilo na bazenu, ali u ono što se dogodilo u postaji mogu. Policija nas može privoditi i procesuirati, ali nitko nas ne smije tući i taj problem riješit ćemo preko institucija sustava. Stvari su prevršile mjeru i nećemo dozvoliti da nas netko tuče. Neodgovorne pojedince koji zloupotrebljavaju državu treba sankcionirati jer ne može nitko biti iznad sistema, a osnovni zadatak policije je da čuva građane", rekao je Kovač.

Iz MUP-a RS nisu odgovorili na postavljena pitanja o ovom slučaju.

Milan Plavšić, predsjednik Skupštine općine Šipovo, potvrdio je jučer da je potpisao zaključak i poslao nadležnima.

"To je dostavljeno Odboru za sigurnost Narodne skupštine RS-a, Ministarstvu unutarnjih poslova RS-a, odnosno ministru Draganu Lukaču, i Siniši Kostreševiću, direktoru Policije RS-a, kao i Jedinici za profesionalne standarde MUP-a RS-a, radi utvrđivanja činjeničnog stanja i poduzimanja mjera", rekao je Plavšić.

Dnevnik.ba