StoryEditor
konferencija za medije

Policija: Zamislite da je došlo do zapaljenja i ne dao Bog eksplozije na benzinskoj postaji, o kakvim razmjerima bi danas govorili

Piše desk  /  22.05.2022., 14:47h

Policijska uprava zagrebačka na izvanrednoj tematskoj konferenciji za medije pojasnila je postupanje policije tijekom organizirane preprate navijača u subotu, 21. svibnja.

Na konferenciji za novinare govorili su zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić.

Uz njih su zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Mario Bencek, voditelj Odjela za obradu organiziranog kriminaliteta Midhad Arifović i voditeljica Službe za  izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti.

"Policija je postupala u cilju uspostavljanja narušenog javnog reda i mira i zaštite života osoba koje su bile na benzinskoj postaji. Utakmica je bila visokog rizika i u tim situacijama radimo odgovorno u prikupljanju informacija i kako provesti tako rizičnu utakmicu, odnosno javno okupljanje. Imamo vrlo iskusne djelatnike koji imaju bogato iskustvo u osiguranju takvih utakmica. Što se tiče plana i procjene, ocjenjujemo ih kao vrlo dobre, angažiran je dovoljan broj policijskih službenika", rekao je Damir Barić.

Osvrnuo se na pisanje medija da je razlog za sukob na A1 neulazak Torcide na Maksimir zbog transparenata. 

"Organizator utakmice prije četiri dana uputio je uputu Hajduku i navijačima o proceduri ulaska, a to je da je potrebno dva sata prije početka utakmice donijeti ga na pregled. Iz nekog nama trenutno nepoznatog razloga navijači Hajduka su se oglušili i htjeli ući na stadion s transparentima što je u nadležnosti organizatora. Policija je tu u funkciji osiguranja, asistenta i ne donosi takve odluke. Policija ne snosi odgovornost za to". 

Dodao je da su navijači Hajduka bili mirni i sami izrazili želju prije utakmice da se upute u Split. 

"Formirali smo kolonu, u njoj je bilo 260 vozila koju smo prepratili s oko 100 djelatnika interventne policije, na Lučkom je bio još jedan vod, a na Desincu osam interventnih djelatnika i osam djelatnika zasebnih postrojbi. Cijela trasa do Splita bila je osigurana policijskim snagama. Ništa nije davao povoda da će se nešto ovako dogoditi. Kada je kolona došla do Desinca, u jednom trenutku staju, zablokirali su sva tri kolna traka i u potpunosti zaustavili odvijanje prometa i naglo istrčavši, krenuvši u napad na policijske službenike koji su bili uključeni u osiguranje na benzinskoj postaji Desinec. Kolege su bile brojčano nadjačani, deseterostruko, ukupno je bilo 16 naših kolega, a počinitelja je bilo nekoliko stotina. Napad je izvršen na prilično agresivan način uz uporabu njima pogodnih predmeta za napad - boce, kamenje, palice, lanci, stolovi, sve što su našli na prostoru benzinske, aparate za gašenje požara i slično. Policija je izdala zapovijed da se prestane s takvim ponašanjem, ali to nije dalo rezultata. Upotrijebili smo tjelesnu snage i tonfe, ali ni to nije dalo rezultata. U jednom su trenutku ispucali nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i upozorenja da se prestane s napadom. To je dalo konkretan rezultat da su navijači u jednom trenutku stali i povukli se. Policajci su uspjeli doći i raditi na uspostavljanju javnog reda i mira".

Dodao je da provjeravaju i sva postupanja policije kako bi se donijele ocjene opravdanosti uporaba sredstava prisile. 

Odgovorio je na napise u medijima da je postupala 'mamićevska' policija. Podsjetimo, to je rekao sociolog Dražen Lalić.

"Takve izjave policija smatra krajnje uvredljivima, posebno u okolnostima kada imamo intervenciju u kojoj je 20 policijskih službenika ozlijeđeno". 

Podsjetio je i da su pirotehnička sredstva bacana u krugu benzinske postaje. 

"Radili smo na zaštiti života kolega, ali i napadača, pokušajte zamisliti da je došlo do zapaljenja i ne dao Bog eksplozije na benzinskoj postaji, o kakvim razmjerima bi danas govorili", naglasio je Barić. 

Oglasio se i načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić.

"Ništa nije ukazivalo da će doći do ovako nečega. Sve do ovog incidenta sve je bilo u najboljem redu, priveli smo 20-ak osoba. Četiri policijska službenika su uporabila vatreno oružje, trojica su pucala samo u zrak, a jedan je ispalio 11 hitaca i u betonsku površinu. Nakon odbijanja metaka od betona je došlo do ozljeda dvojice navijača. Nakon toga policajci su htjeli pružiti pomoć napadnutim kolegama, no i oni su zaustavljeni od navijača, pa su i oni bili prisiljeni pucati, jedan je policijski službenik ispalio dva metka u zrak da bi uspjeli pomoći kolegama okruženima na benzinskoj postaji, gdje su već navijači uspjeli u njihovo vozilo ubaciti jednu zapaljivu baklju. Situacija je bila takva da je dobro da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu. Nakon toga stiže pomoć i uspostavlja se javni red i mir, navijači su potisnuti. Jedan dio navijača prelazi na trak koji ide iz pravca juga, gdje ih službenici PU zadarske potiskuju da ne bi ugrozili i vlastite i tuđe živote". 

Dvojica navijača su ozlijeđena vatrenim oružjem, jedan ima teške ozljede u vidu propucavanja potkoljenice, a drugi je samo okrznut i ima lakše tjelesne ozljede, nastavio je.

"Imamo informacije da se danas u Splitu javio još jedan navijač s propucanim stopalom, koliko znamo obrađen je i nije zadržan na liječenju, pa pretpostavljam da se radi o lakšim ozljedama. Dobili smo informaciju i da se još jedan navijač javio liječnicima, također bi se moglo raditi o prostrjelnoj rani, dakle sve skupa četvorica vjerojatno imaju prostrjelne ozljede. Ukupno je ozlijeđeno 35 osoba. Očevid je završio iza 11 sati, obrađeno je više od 100 predmeta, slijede daljnja vještačenja. Zasad su privedena 43 navijača i radi se kriminalna istraga, zasad postoji sumnja da su počinili djelo izazivanja nereda", rekao je Rašić.

Zahvalio je policijskim službenicima koji su "požrtvovno branili sebe, kolege, ljude na postaji, ali i navijače da ne dođe do neželjenih posljedica, s obzirom na zapaljiva sredstva koja su bacali bez razmišljanja, a znamo da je to vrlo opasno za benzinsku postaju".

Na postaji je bilo 16 policijskih službenika, koji su napadnut od nekoliko stotina navijača. 

"Teško mi je reći koliko je ljudi bilo u kombiju, ali u njemu su bila najmanje trojica, možda i više policijskih službenika, i onda je u vozilo ubačena baklja. Navijači nisu prestali s napadom nakon pucanja u zrak. Inače ne bi bilo ni potrebe pucanja u tlo", rekao je Rašić.

Barić je komentirao navode da navijačima nije bio dopušten izlazak iz vozila i da su oni spontano izašli iz vozila iz protesta, jer nisu imali hrane ni vode.

"Iz svega vidljivog jasno je da je napad s njihove strane bio pomno pripremljen i dogovoren. Zablokirali su i ulazak i izlazak na postaju, da bi spriječili kolege da se priključe. Na vaše pitanje je li nedostatak vode dovoljan razlog da se napravi ovako nešto i ugroze životi policijskih službenika, neka javnost o tome prosudi. Zaustavljanje je bilo planirano. Uporaba sredstava prisile bilo je razmjerno, prvo upozorenje, zatim uporaba tjelesne snage i nadražujućeg sredstva te na kraju pucanje radi prizivanja pomoći. Intenzitet napada je bio takav da su životi policijskih službenika bili ugroženi. Potrebno je sve staviti u kontekst da bi se mogla ocijeniti reakcija policijskih službenika. Preuranjeno je to reći, ali moguć je ishod da će ovakvi napadi bili okvalificirani kao pokušaj ubojstva", kazao je Barić. 

Dnevnik.ba

Dnevnik.ba

01. prosinac 2022 23:43