StoryEditor

Policija uhitila napadača na prostorije Hrvatskog doma u Novom Slankamenu

Piše D  /  04.02.2020., 08:02h

Srbijanska policija uhitila je poslije jednog dana potrage napadača na prostorije hrvatske udruge u srijemskom mjestu Novi Slankamen, javili su u utorak poslijepodne vojvođanski mediji pozivajući se na priopćenje MUP-a, prenosi Hina.

Policija je uhitila R. V. (51) zbog "postojanja osnovane sumnje da je izvršio kazneno djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i nesnošljivosti“.

„Sumnja se da je on, sinoć oko 23 sata, razbio prozore na objektu koji pripada Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu ‘Stjepan Radić‘ u Novom Slankamenu“, navodi se u MUP-ovu priopćenju, i dodaje da je osumnjičenom određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz kaznenu prijavu, biti priveden Višem javnom tužiteljstvu u Srijemskoj Mitrovici.

Podatke o incidentu od MUP-a zatražio je pučki pravobranitelj Zoran Pašalić "zbog specifičnosti situacije".

Navodeći da je i ranije upozoravao i reagirao na pojavu grafita koji potiču nacionalnu ili vjersku nesnošljivost, on je ocijenio da je "pravodobno reagiranje i poduzimanje preventivnih mjera od velike važnosti kako bi se spriječila mogućnost da ovakvi incidenti dobiju veće razmjere".

Prije pronalaska počinitelja reagirali su Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) koji su napad na prostorije Hrvatskog doma u Slankamenu ocijenili kao čin nasilja i demonstraciju nacionalne mržnje.

„Zaprepašteni nasiljem, najoštrije osuđujemo ovaj čin. Zahtijevamo od mjerodavnih institucija odgovarajuću reakciju, otkrivanje počinitelja te da isti budu procesuirani i izvedeni pred lice pravde“, priopćio je DSHV i objavio fotografije razbijenih prozora na domu.

„Očito je da je ideologija nacionale mržnje, koja je na našim prostorima dominirala devedesetih godina, ponovo osnažena i da uzima zamah“, naveli su u priopćenju iz LSV-a.

Prije ratnih devedesetih u srijemskom mjestu Novom Slankamenu živjelo je oko 80 posto Hrvata. Danas ih je manje od 20 posto, oko 160 hrvatskih obitelji, podaci su koje je objavio tjednik „Hrvatska riječ“.

Samo tijekom listopada 1992. iz toga mjesta je prognano ili se pod pritiscima iselilo oko 1.600 osoba, uglavnom Hrvata koji su se odselili u Hrvatsku.

U selu djeluje jedno hrvatsko društvo koje je prije dvije godine obnovilo rad.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:55