Article_Top_970x250

Policija ubila osmogodišnju djevojčicu, građani traže pravdu: "Zar je ona nosila oružje!?"

rio de janeiro

Policija ubila osmogodišnju djevojčicu, građani traže pravdu: "Zar je ona nosila oružje!?"

ruj 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Reuters

Stotine ogorčenih Brazilaca izašlo je na ulice Rio de Janeira prosvjedujući zbog smrti osmogodišnje Agathe Vitorie Sales Felix.

Djevojčica je s majkom bila u kombiju kada ju je u siromašnom naselju u petak pogodio metak kojeg su ispalili pripadnici brazilske policije

Stanovnici naselja tvrde kako je policija ciljala motociklista, no metak je pogodio kombi u kojem se nalazila nesretna djevojčica. U Riu još od siječnja traje nemilosrdni rat policije i bandi iz favela u kojima je dosad, piše BBC, živote izgubilo gotovo 1249 osoba, među kojima su i nevine žrtve poput malene Agathe.

Štoviše, ona je peto dijete stradalo u policijskom nasilju ove godine.

Protivnici takvog oštrog režima guvernera Wilsona Witzela, koji je na dužnost stupio u siječnju, smatraju kako će broj žrtava rasti, a najviše ih stradava u najsiromašnijim dijelovima Ria.

Agatha se kobnog petka s majkom vraćala kući kada ju je, u jednom od najvećih naselja favela Alemão, pogodio policijski metak. Unatoč naporima liječnika izdahnula je u bolnici.

Njeni roditelji tvrde kako policijajci, ako su i ganjali kakva motorista, nisu imali razloga pucati jer u tom trenutku nitko nije na njih pucao.

- Muškarac se dovezao na motoru, bio je nenaoružan. Policija ga je htjela zaustaviti, no on je samo prošao, pa su zapucali. Za to nije bilo razloga, motorist se nije sukobljavao s njima, samo je otišao - rekao je ujak ubijene Agathe Elias lokalnim medijima.

Njen djed Ailton ne može suspregnuti bijes.

- Kažu da je moja unuka stradala tijekom oružanog obračuna. Ma kakvog? Zar je bila naoružana - bijesno je pitao, prenosi BBC.

Lijes s djevojčinim tijelom nošen je ulicama Ria, a prosvjednici su nosili transparente s natpisima "ubojice", tražeći pravdu za nevinu djecu.

Dnevnik.ba