StoryEditor

​Policija u Banja Luci zabranila sve prosvjede skupine ‘Pravda za Davida‘

Piše D  /  01.01.2019., 08:01h

"Zbog učestalog narušavanja javnog reda i mira, počinjenja kaznenih djela, sprječavanja normalnog odvijanja prometa te nepoštivanja Zakona o javnom okupljanju RS-a, sva buduća javna okupljanja skupine ‘Pravda za Davida‘ će biti spriječena i prekinuta, sukladno zakonu o javnom okupljanju RS-a, a sudionici takvog javnog okupljanja bit će sankcionirani", stoji u priopćenju koje je u ponedjeljak dostavljeno medijima iz banjolučke policije, prenosi Jutarnji.hr

Iz policije su samo još jednom potvrdili kako su uhitili "određeni broj osoba" pod sumnjom da su u nedjelju tijekom prosvjeda u Banjoj Luci prekršili javni red i mir i počinili kaznena djela no nisu naveli koliko je točno privedenih.

Odvjetnik Milan Malešević koji zastupa skupinu "Pravda za Davida" izjavio je u ponedjeljak kako je bio svjedok policijske brutalnosti nad uhićenim prosvjednicima.

Kazao je kako je u policijskoj postaji u Banja Luci u nedjelju navečer osobno vidio uhićene prosvjednike koji su s lisičinama na rukama bili satima prisiljeni stajati prislonjeni uz zid.

"Nakon tri ili četiri sata skinute su im lisičine i dopušteno im je sjesti", kazao je Malešević za BN televiziju iz Bijeljine koju je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik optužio za "subverzivne aktivnosti" i pri tom pozvao sve "Srbe koji su domoljubi" da prestanu u njoj raditi. 

Odvjetnik Malešević tvrdi kako su neki od uhićenih u policijskom pritvoru zadržani i po 12 sati pri čemu od njih nije tražena niti izjava.

"Meni to govori kako se provodi pritisak na ljude koji su spremni i dalje se boriti za pravdu i istinu", kazao je Malešević dodajući kako očekuje nastavak represije i nova uhićenja.

Policija Republike Srpske u ponedjeljak je potvrdila kako je raspisala tjeralice za četiri osobe, uključujući i Davora Dragičevića, oca mladića Davida čija je smrt u ožujku potaknula dosad najmasovnije prosvjede protiv režima Milorada Dodika.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:24