StoryEditor

Policija razbila ćeliju ‘Balkanskog kartela‘: Hrvati na Kanarima pali s gotovo tonu kokaina

Piše D  /  12.09.2020., 11:09h

Na Kanarskom je otočju temeljem inicijative hrvatske policije zaplijenjena gotovo tona kokaina, objavilo je u subotu ujutro Ravnateljstvo policije.

MUP je priopćio kako je policija doznala za prekoatlantsko krijumčarenje velikih količina kokaina u koje su aktivno uključeni i hrvatski državljani kao članovi tzv. ‘Balkanskog kartela‘. Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Služba kriminaliteta droga i Služba Split, te Policijska uprava šibensko-kninska započele su kriminalističko istraživanje kodnog naziva “FALKUŠA”.

Pritom je pokrenuta i suradnja s francuskom carinom i španjolskom Civilnom stražom. Pridružile su se i Europol, DEA, britanska NCA, nizozemska nacionalna policija te policija Bosne i Hercegovine.

Kriminalističko istraživanje “FALKUŠA” je usmjereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. "Balkanskog kartela" koja se specijalizirala za pružanje usluga krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel “regrutirao” za prekooceansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekooceansku plovidbu.

Jedrilica je registrirana u Republici Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine, da bi krajem kolovoza ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja, Kraljevine Španjolske, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain. 

Koordiniranom akcijom, specijalni tim španjolske ”Guardia Civil” je u jutarnjim satima 8. rujna, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Republike Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu s trojicom hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskog otočja.

Pretragom je pronađeno ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće.

Prema procjenama španjolske policije, ulična vrijednost zaplijenjenog kokaina je veća od 40 milijuna eura. Kokain je bio namijenjen europskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

Hrvatska je policija nakon toga na području PU šibensko-kninske pretražila domove i druge prostore kod osoba povezanih s uhićenima. Oduzeli su pritom više računala, mobitela i drugih predmeta.

Kriminalističko istraživanje ovog slučaja međunarodnog krijumčarenja kokaina morskim putem se nastavlja s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti, dodaje se u priopćenju MUP-a, prenosi Jutarnji.hr.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 16:55