StoryEditor
bivši japanski premijer

Policija priznaje sigurnosne propuste u Nari dok se Abeovo tijelo vraća kući u Tokio

Piše hina  /  09.07.2022., 19:02h

Policija je priznala sigurnosne propuste u japanskom gradu Nara gdje je ubijen bivši premijer Shinzo Abe u vrijeme kada je do njegove kuće u Tokiju pristizala kolona automobila dovozeći njegovo tijelo.

Ožalošćeni su se u petak okupili u Abeovoj rezidenciji i na mjestu tragedije u gradu Nara na zapadu zemlje. Ondje je bivši premijer s najduljim stažom u povijesti modernog Japana ubijen u rijetkom činu političkog nasilja dok je držao predizborni govor.

"Bilo je nedostataka u osiguranju"

Policija je odmah nakon što je iz neposredne blizine pištoljem ručne izrade Abe strijeljen uhitila 41-godišnjeg muškarca. Lokalne policijske snage priznale su u subotu da je bilo nedostataka u osiguranju. 

„Ne možemo poreći da je bilo problema sa sigurnosnim planom s obzirom na to kako su stvari završile“, izjavio je na konferenciji za novinare Tomoaki Onizuka, šef policije prefekture Nara.

„Osjećam veliku odgovornost“, rekao je dodajući da će policija analizirati što je točno pošlo po zlu te uvesti sve potrebne promjene.

Političari u Japanu često putuju sa skromnim osiguranjem usmjerenim uglavnom na izravne fizičke prijetnje, a ne s teško naoružanim osobljem spremnim za napade vatrenim oružjem kakvi se viđaju na mjestima kao što su Sjedinjene Države.

U petak je televizija Nippon citirala policiju iz Nare da je Abea na skupu štitio jedan naoružani specijalizirani policajac i nekolicina drugih lokalnih policajaca. Policija je odbila reći koliko je policajaca brinulo o Abeovoj sigurnosti.

Nedjeljni izbori

Izbori za zastupnike u gornjem domu japanskog parlamenta odvijaju se prema rasporedu u nedjelju, a očekuje se da će glasovanje donijeti pobjedu vladajućoj koaliciji koju predvodi premijer Fumio Kishida, Abeov štićenik.

Noćno bdijenje trebalo bi se održati u ponedjeljak. Mediji javljaju da će se Abeov pogreb održati u utorak te da će prisustvovati bliski prijatelji. Nije bilo riječi o bilo kakvoj javnoj komemoraciji.

Policija je pokušavala spojiti u cjelinu detalje o motivu osumnjičenika i njegovim pripremama za zločin.

Osumnjičenik je vjerovao da je bivši japanski čelnik bio povezan s vjerskom skupinom koju krivi za financijsku propast svoje majke, rekla je policija lokalnim medijima u subotu ne identificirajući skupinu.

Osumnjičenik je mjesecima planirao napad i čak prisustvovao drugim događajima u Abeovoj kampanji, uključujući onaj dan ranije udaljen nekih 200 kilometara, izvijestili su mediji.

Analitičari kažu da je pištolj koji je koristio bilo jednostavno izraditi od lako dostupnih materijala kao što su drvo i metalne cijevi. To pokazuje poteškoće u uklanjanju takvih prijetnji čak i u zemlji u kojoj strogi zakoni znače da građani rijetko kupuju ili posjeduju vatreno oružje.

Abeovo ubojstvo “povećava izglede za veći odaziv i veću podršku njegovoj Liberalno-demokratskoj stranci (LDP)“ na nedjeljnim izborima, napisali su analitičari Eurasia Group u bilješci.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 06:12