StoryEditor
norveška

Policija privela Gretu Thunberg

Piše hina  /  01.03.2023., 19:50h

Aktivistica za zaštitu okoliša Greta Thunberg u srijedu je dva puta pritvorena tijekom demonstracija u znak potpore pravima autohtonih zajednica, a policija je nju i ostale aktiviste prvi puta maknula ispred zgrade ministarstva financija te kasnije i ispred ministarstva zaštite okoliša.

Thunberg se u ponedjeljak pridružila prosvjednicima koji traže uklanjanje 15 vjetroturbina s pašnjaka sobova koje koristi narod Sami u središnjoj Norveškoj. Oni tvrde da zelena tranzicija ne bi smjela biti na uštrb prava autohtonih naroda.

Posljednjih su dana prosvjednici blokrali niz vladinih zgrada te manjinsku vladu lijevog centra doveli u nezgodan položaj, a zbog novonastale situacije je ministar energetike Terje Aasland odgodio službeni posjet Velikoj Britaniji.

Thunberg i ostale aktiviste koji su blokirali jedna od vrata norveškog ministarstva financija, policajci su podigli s tla i odnijeli ih s tog područja, dok su njihovi kolege prosvjednici uzvikivali slogane. Kasnije su i ona i drugi privedeni aktivisti pušteni na slobodu.

Thunberg je na prosvjedu nosila zastavu naroda Sami.

"Moramo jasno dati do znanja da je norveška država ta koja ovdje čini zločin kršeći ljudska prava", rekla je Greta prije nego ju je policija odnijela na rukama.

Norveški vrhovni sud 2021. godine presudio je da dvije vjetroelektrane izgrađene u Fosenu u središnjoj Norveškoj krše međunarodne konvencije, ali turbine su 16 mjeseci kasnije i dalje u pogonu. Uzgajivači sobova kažu da goleme vjetroelektrane plaše njihove životinje i remete mir prirode.

Ministarstvo energetike tvrdi da su turbine, unatoč presudi Vrhovnog suda, i dalje pravna dilema, ali nadaju se da će pronaći kompromis. No, kažu i da bi mogla proći još barem jedna godina dok se ne donese nova odluka u slučaju Fosen.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 14:53