StoryEditor

Policija pretresla kuću Franje Varge pa ga odvela na saslušanje

Piše D  /  07.05.2019., 12:05h

Policija je u utorak ujutro upala u kuću Franje Varge u Belišću, a nakon pretresa kuće Vargu su odveli na saslušanje, potvrdio je Vargin odvjetnik Mario Poljak za Dnevnik.hr

Poljak je za N1 rekao kako je policija došla ujutro i da je razlog pretrage ‘povreda tajnosti postupka‘, ali i da mu nije jasno kako je to moguće.

- Moj branjenik nije povrijedio postupak, to odgovorno tvrdim. Po nalogu je obavljena i pretraga kuće, ali oprema mu je već odavno oduzeta - rekao je odvjetnik.

Sumnjaju da je odavao tajne u ožujku i travnju

O cijelom slučaju oglasio se i MUP RH priopćenjem koje prenosimo u nastavku.

Sumnja se da je 37-godišnjak tijekom ožujka i travnja ove godine drugim osobama neovlašteno ustupio podatke iz istraživanja koje se protiv njega i drugih osumnjičenika provodi.

Policijski službenici Ravnateljstva policije, temeljem naloga nadležnog Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, provode kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom starim 37 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Odavanje službene tajne“ iz članka 300. Kaznenog zakona i „Povreda tajnosti postupka“ iz članka 307. Kaznenog zakona.

Sumnja se da je 37-godišnjak tijekom ožujka i travnja ove godine drugim osobama neovlašteno ustupio podatke iz istraživanja koje se protiv njega i drugih osumnjičenika provodi, a koje istraživanje je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku proglasilo tajnim.

Navedeni 37-godišnjak nazočio je tijekom jutra pretrazi obiteljske kuće u Belišću koju po nalogu nadležnog suda u Osijeku pretražuju policijski službenici.

Po završetku kriminalističkog istraživanja o rezultatima provedenih radnji bit će obaviješteno nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Uskoku rekao: Voljan sam razgovarati

Podsjetimo, Uskok je jučer izvijestio kako je s osumnjičenikom u tzv. "aferi SMS" bivšim policijskim informatičarom Franjom Vargom, koji je i nakon potvrđivanja optužnice javno iskazivao namjeru da ovom Uredu iznese razna saznanja, za ponedjeljak bio zakazan razgovor, na koji je Varga, suprotno dogovoru, došao bez branitelja te samo ponovno najavio da je voljan razgovarati i iznijeti razna saznanja.

U priopćenju za javnost tužiteljstvo ističe kako je, tijekom istrage na temelju koje je protiv Franje Varge podignuta optužnica, koja je potvrđena, "imenovani pet puta pristupao iznošenju obrane, od čega tri puta na vlastiti zahtjev", a  "od ta tri puta, u dva navrata nije htio iskazivati".

Budući da je i nakon potvrđivanja optužnice Varga javno iskazivao namjeru da iznese razna saznanja, između ostalog i o onom što mu se stavlja na teret u kaznenom postupku Uskok napominje kako je s Vargom "zakazan razgovor na koji je, sukladno dogovoru, trebao pristupiti sa svojim braniteljem".

Međutim, suprotno dogovoru, na razgovor je došao bez branitelja te je samo ponovno najavio da je voljan razgovarati i iznijeti razna saznanja. "Iz navedenog je vidljivo da ovaj Ured poduzima sve raspoložive zakonom propisane mjere radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti slučaja. Stoga medijske natpise o navodnoj nezainteresiranosti ili opstrukcijama smatramo neutemeljenima", ističe se u priopćenju Uskoka.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:38