Article_Top_970x250

Policija pokušala deblokirati Uborak, prosvjednici sjeli ispred deponija

mostar

Policija pokušala deblokirati Uborak, prosvjednici sjeli ispred deponija

pro 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: BHRT

Pripadnici interventnog odjela Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije pokušali su rano jutros izvršiti deblokadu istovara komunalnog otpada na Regionalnu deponiju Uborak, kojoj je 4. prosinca istekla dozvola za rad.

Prosvjednici okupljeni oko inicijative “Jer me se tiče” u znak prosvjeda su sjeli pred deponij, tijelima blokirajući rad deponije, nakon čega su policajci dobili naredbu da se povuku. Regionalni deponij Uborak već treći dan blokiraju mještani Bijelog Polja uz druge aktiviste ekologe.

Predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur kazao je kako bi policajci trebali braniti ulazak kamionima sa smećem na deponij, a ne obratno.

“Ponovno su nas pokušali zastrašiti i probiti blokadu, ali uspjeli smo se nekako obraniti, još smo tu i idemo dalje. Policajci su nas već nekoliko puta legitimirali, sada uzimaju podatke i prijete prijavama, a ako te prijave pošalju onda ćemo i mi krenuti s tužbom”, kazao je Hujdur.

Situacija je za sada mirna. Odlagalište je i dalje blokirano, pa su se četiri vozila sa smećem vratila neobavljenog posla, javlja Fenin novinar s mjesta događaja.

Mještani i aktivisti koji blokiraju istovar smeća upozoravaju kako odlagalište od početka godine nema niti jedan validan dokument na osnovi kojega može raditi.

Tvrde kako odlagalište na Uborku ne ugrožava samo stanovništvo okolnih naselja, već sve građane Mostara, kao i stanovnike doline Neretve sve do Jadranskog mora.

Oni traže sanaciju odlagališta i njegovo premještanje na novu lokaciju.

Dnevnik.ba