StoryEditor
bivši ministar obrane rh

Policija je i službeno prijavila Banožića za tragičnu nesreću. Što sada slijedi?

Piše desk  /  08.12.2023., 09:56h

Nakon što je Mario Banožić prije par dana ispitan u sjedištu Policijske uprave vukovarsko-srijemske protiv njega je dovršeno kriminalističko istraživanje za izazivanje prometne nesreće 11. studenog u kojoj je poginuo 40-godišnji vozač.

Telegram je prvi doznao da je Banožić ispitan u strogoj tajnosti, a sada je, prema informacijama Jutarnjeg lista, u tajnosti podnijeta i kaznena prijava.

Naime, na upit N1 o podnošenju kaznene prijave protiv Banožića ni Policijska uprava vukovarsko-srijemska ni MUP RH nisu odgovorili. Upit smo poslali i Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru, no ni oni se još ne oglašavaju.

Za što je točno Banožić prijavljen?

N1 je nedugo nakon kobnog Banožićevog udesa prvi javio da policija planira protiv njega podnijeti kaznenu prijavu za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom i to iz nehaja. Razlika je golema jer za izazivanje prometne nesreće u kojoj je netko poginuo Kazneni zakon predviđa do 15 godina zatvora, no u slučaju da nesreća nije izazvana namjerno već iz nehaja propisano je do osam godina zatvora.

Iz PU vukovarsko-srijemske, dakle, više ne žele komunicirati javno o Banožićevom udesu i onome što su poduzeli nakon nesreće.

Što slijedi u nastavku postupka?

Na potezu je sada državno odvjetništvo koje bi, kada zaprimi kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra trebalo odlučiti hoće li postupak i dalje voditi zbog nehajnog izazivanja tragične nesreće, ili će mu pak na teret staviti težu kvalifikaciju.

Sve do podizanja optužnice državno odvjetništvo ima mogućnost vagati za koje kazneno djelo ima dokaza, odnosno zbog kojeg će točno kaznenog djela Banožića izvesti pred sud.

Konačnu presudu donijet će sud

Pravni stručnjaci objasnili su nam da i nakon podizanja optužnice, odnosno tijekom cijele glavne rasprave državno odvjetništvo optužbu može mijenjati. Sasvim konkretno, kada bi se naknadno pojavili dokazi da Banožić nije izazvao nesreću iz nehaja, odnosno nenamjerno, državno odvjetništvo moglo bi promijeniti kvalifikaciju i na teret mu staviti teže kazneno djelo.

U ovom slučaju to bi tražilo i promjenu nadležnosti suda, jer se za kaznena djela za koja je predviđeno do osam godina zatvora, postupci vode na općinskim sudovima, dok se za kaznena djela za koja zakon predviđa do 15 godina zatvora, okrivljenima sudi na županijskim sudovima.

Je li USKOK otkrio zataškavanje?

Bilo kako bilo, o Banožiću bi se sada trebalo oglasiti državno odvjetništvo. Iako je bilo i dvojbi je li bivši ministar uopće sposoban za suđenje zbog težine ozljeda, nakon što je ispitan u PU vukovarsko-srijemskoj i nakon što je snimljen na kavi s prijateljima, evidentno je da mu je zdravstveno stanje bolje.

Čeka se i odgovor USKOK-a o mogućim sumnjama u zataškavanje, odnosno nepravilnom postupanju u rasvjetljavanju Banožićeve nesreće.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 21:28